fbpx

Marele alb

În explozia de culori ce caracterizează stilul de viaţă contemporan, o amenajare în alb ajunge să devină extrem de reconfortantă. Pândită însă de impresia de „salon de spital”, ea trebuie să-şi găsească propriul limbaj stilistic, original şi pregnant, care să o individualizeze în totalitatea discursurilor minimaliste.

Text: Viorica Buică
Foto: Şerban Bonciocat

Apartamentul situat într-o zonă discretă a Bucureştiului, exploatând la maximum puritatea şi eleganţa albului, pune în evidenţă o amenajare dezinvoltă, armonioasă şi minimalistă, fără a fi însă monotonă.

Puţinele compartimentări existente nu au afectat cu nimic fluiditatea spaţiului, potenţată prin predominanţa albului şi de nenumăratele jocuri de lumină. Cu o deschidere semnificativă către exterior în living şi cu o multitudine de sisteme de iluminat, amplasate strategic, apartamentul este constant redefinit de lumină şi te obligă să experimentezi vizual şi senzorial. Reflexii, umbre, străluciri, texturi în transformare, toate îţi atrag privirea, conferind dinamism unui spaţiu care prin linie este mai degrabă static.

Un spaţiu în alb îţi oferă libertate absolută pentru a te juca cu mobilierul. În acest caz, piesele de mobilier, reduse ca număr, dar pregnant aşezate în spaţiu, definesc direcţiile dominante ale interioarelor. Dacă în living s-a optat pentru linii longitudinale şi orizontale, foarte ordonate, în dormitor domină formele organice, calde. Diferenţierea între cele două spaţii se face şi din punct de vedere cromatic: livingul este sobru, predominant în alb şi negru, în timp ce dormitorul beneficiază de prezenţa revigorantă a roşului.

În spaţiul de zi, generos şi fluid, lumina naturală este filtrată de vaporoase perdele albe, desenând forme ciudate pe toate suprafeţele. Mici accente care aduc o notă de surpriză în acest spaţiu ordonat iau naştere din întâlnirea luminii cu suprafeţele reflectorizante: un vas decorativ argintiu oglindeşte întreg interiorul, scaunele de bar (special comandate), cu picior metalic şi şezut din piele albă se metamorfozează în lumina spoturilor etc. O elegantă canapea de la AREA studio design, din material textil, punând în evidenţă exclusiv linii drepte, „tronează” în mijlocul livingului, deschisă către un ecran uriaş, ce configurează spaţiul. Într-o dualitate cromatică, recurentă chiar şi în detalii (a se vedea covorul în alb şi negru), livingul rămâne un spaţiu elegant, rafinat, dar uşor static, unde totul pare calculat.

Altfel stau lucrurile când păşeşti în dormitor: piesele de mobilier au forme ondulate organice, potenţate de albul imaculat ce le defineşte, şi intră într-un puternic dialog cu mocheta roşie, care urcă puţin pe perete, până la nivelul tăbliei patului. Scaunul „Fjord” şi patul generos, create de Patricia Urquiola pentru Moroso, şi cabina transparentă de duş de la KOS, semnată Alberto Palomba, situată chiar în interiorul camerei, formează un trio ce conferă încăperii un aer nonconformist. Şi aici, lumina pune în valoare texturile, modelând forme, chiar şi în baia decorată cu ceramică Bisazza.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0