fbpx

Mario Botta. Vocaţia formelor primare

Mario Botta se numără printre arhitecţii a căror „semnătură” o poţi recunoaşte oricând şi oriunde. Formele geometrice extrem de pregnante, cărămida şi materialele dure, detaşarea de context sunt doar câteva dintre mărcile arhitectului elveţian ale cărui lucrări se întorc la originile artei de a construi, trecând prin principiile modernismului. Pentru Botta, arhitectura trebuie să fie în primul rând „un contrapunct al naturii, un dialog cu aceasta, (…) o violare a peisajului, care să creeze un nou echilibru”.

Text: Viorica Buică
Foto: © Young Chea Park, Pietro Savorelli, Pino Musi, Enrico Cano

Născut la Mendrisio, cantonul Ticino, în 1943, Mario Botta a fost puternic influenţat de tradiţia pietrei nefinisate. Clădirile sale cultivă o expresivitate a formelor geometrice esenţiale, invadând peisajul prin masivitate. Avem însă de-a face cu o geometrie dispersată, întregul fiind în mod intenţionat fracturat cu diferite inserţii şi decupaje, cel mai adesea pentru a permite luminii, într-un mod neconvenţional, să inunde interioarele.

Într-o epocă a „arhitecturii uşoare”, Botta construieşte constant clădiri ce amintesc de vremurile când construcţiile erau făcute pentru a dura secole. Îndrăgostit de arhitectura Evului Mediu, dar şi convins că interiorul şi exteriorul trebuie foarte bine delimitate, arhitectul elveţian acordă o deosebită importanţă pereţilor în toate lucrările sale. Aceştia sunt foarte groşi şi grei, turnaţi în beton sau îmbrăcaţi cu cărămidă, marcând o frontieră tactilă, o limită ce separă o stare de alta.

Pe Botta l-au făcut celebru mai întâi reşedinţele private extrem de spectaculoase, care adesea se detaşează puternic de peisajul ce le înconjoară. Deţinând o compoziţie geometrică puternică, pot fi câteodată asemănate cu veritabile fortificaţii.

Spre exemplu, casa arhitectului din Riva San Vitale trimite la un turn medieval la care poţi avea acces printr-o pasarelă metalică. Mai apoi, seria clădirilor sacre, privite de cei mai tradiţionalişti cu multă neîncredere, l-au adus din nou pe Botta în centrul atenţiei.

Recentele realizări ale lui Botta urmează acelaşi discurs stilistic. Sediul de birouri Kyobo Tower din Seul este o construcţie masivă, compactă, fără transparenţe, intrând într-un evident contrast cu clădirile din oţel şi sticlă din împrejurimi. Arhitectul a considerat că această nouă prezenţă arhitecturală, puternică precum un turn medieval, îi va ajuta pe locuitori să se descurce în oraşul modern. Cele două turnuri gemene, situate pe un lot de colţ, se sprijină pe o bază ce se extinde până la nivelul trei al clădirii. Un spaţiu liber de 18 metri adâncime separă cele două turnuri, permiţând luminii să pătrundă în interioare, la fiecare nivel. În plus, fiecare turn este subdivizat prin tăieturi verticale ce marchează structura pe înălţime a construcţiei. La ultimul nivel, camera dedicată evenimentelor reuneşte cele două structuri, oferind totodată o impresionantă privelişte asupra oraşului.

În 1999, Botta s-a dedicat unui proiect inedit: o pivniţă de vinuri în Livorno, Toscana. Arhitectul a optat pentru o formă cilindrică, din piatră, secţionată de un plan oblic, paralel cu dealul din imediata apropiere. „Proiectul – spune Mario Botta – se vrea o re-interpretare a caselor vechi din zona Toscanei, unde pivniţele de vinuri jucau un rol important în ansamblul arhitectural”. În consecinţă, forma geometrică centrală este înconjurată de vegetaţie, generând efecte cromatice speciale odată cu trecerea de la un anotimp la altul. Tot în Italia, la Bernareggio, Botta a semnat un original proiect de locuire, o serie de construcţii care alcătuiesc o graniţă între câmpie şi dealuri, aproape ca o prelungire a zidurilor oraşului.

India este o altă ţară în care Mario Botta a desfăşurat recent proiecte de mari dimensiuni. TCS Deccan Park, situată într-un cartier în plină ascensiune din oraşul Hyderabad, un soi de Silicon Valley al Indiei, este o clădire-monolit, scobită spre interior şi deschisă către oraş, stabilind un anumit tip de interacţiune cu acesta. În New Delhi, Botta a construit un spectaculos complex ce combină formele geometrice drepte cu cele curbe. Tata Consultancy Offices, cu faţadele sale de piatră, trasează o linie de forţă în interiorul oraşului, dezvăluind acel tip de arhitectură pe care Botta o vede generată de logica internă a clădirii.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0