Măști & design made in RO: o lume Cu Arta Pe Față
Debut de 2021 și încă „bal mascat”. Accesoriu indispensabil, masca a găsit în conceptul Cu Arta Pe Față, o cale de a îmbina necesitatea cu esteticul și protecția cu arta. Mai multe despre poveste, în următoarea discuție cu Irene Raicelai, inițiatoarea proiectului.
Cum a pornit ideea poveștii Cu Artă pe Față?
Ideea a pornit în principiu din admirație pentru artă, artiști, din apartenența la stilul și cultura urbană. Am văzut o oportunitate în a utiliza micile canvasuri goale, ambulante, reprezentate de măștile purtate de oameni pe stradă sau în alte spații publice, într-un mod mai mult decât practic, unul estetic. Și așa am pornit la treabă.
Scopul a fost ameliorarea efectelor de stigmă socială pe care le produce purtatul măștilor simple sau medicale, sperând că oamenii vor putea să își găsească mai multă expresie și individualitate purtând o masca marca “Cu Arta Pe Față”. Totodată, demersul a fost gândit că un statement de solidaritate cu restul lumii, bolnavi sau nu, să susținem normele impuse pentru protejarea populației, cu un pic mai mult stil. Ce am urmărit a fost și înlăturarea efectului psihologic al purtării măștilor chirurgicale, care pe mine personal m-a panicat inițial văzând atâta lume pe stradă purtându-le. În anumite zile când erau și străzile pustii și vedeai aproape numai oameni cu măști, totul părea sumbru și lipsit de speranța că vom reveni la normal prea curând.
Discutând cu mai mulți prieteni din lumea artistică românească, am observat că intenția de a face ceva să ne apărăm de efectele negative ale acestei pandemii e una comună. Mi-am dat seama că am putea să facem arta mai accesibilă publicului larg. Că putem, prin oferirea unui mod de protecție împotriva infectării unic față de altele, atinge mai multe nevoi, printre care și sprijinirea antreprenoriatului cultural și artistic românesc care a fost lovit destul de tare.
Un alt lucru observat la scurtă perioada după apariția obligativității purtării unei măști în spații publice a fost cantitatea impresionantă de deșeuri rezultată din utilizarea măștilor de unică folosință. Lucru care nu se întâmplă cu atâta ușurință când „protecția” pe care o porți e o opera de artă, ba chiar cea a unui artist preferat. Aceasta va fi păstrată drept suvenir, reciclată prin reutilizare de către purtător care devine responsabil și sustenabil prin utilizarea măștilor noastre.
Vorbim, așadar, despre mască, un accesoriu indispensabil al zilelor noastre, masca cu design personalizat. Cu ce artiști ați colaborat până în prezent? Patten-urile sunt special create pentru proiect?
Colaborăm cu unii dintre cei mai cool artiști contemporani români. Creăm accesorii, articole vestimentare, printuri în ediții limitate și urmează multe alte proiecte.
În momentul de față, peste 10 artiști creează modele pentru printurile măștilor, în viitor urmând să fie lansată și o linie de haine în colaborare cu câțiva dintre ei. Colaborăm cu Radu Pandele, Alex Baciu, George Roșu, Bogdan Moraru, Ana Kun, Vlad Cadar și artiști din Sweet Damage Crew Lost și Recis, Newclearfairy, Wanda Hutira, Robert Obert, Raluca Bararu, Antonia Corduneanu scriitorul Vasile Leac dar și cu actori tineri și foarte talentați, Ada Galeș fiind chiar imaginea brandului.
Înconjurați de atâția oameni talentați am pornit conceptul de „artist wearing artist” prin care actori, muzicieni, oameni din media și sportivi au sprijinit această mișcare purtând măștile și bandanele noastre. Majoritatea artiștilor fac un pattern în stilul lor caracteristic pentru măști, în ediții limitate pe când alții au ales să își folosească vechi lucrări sau patternuri pe care le-au adaptat tiparului.
Cum/unde se confecționează măștile? Despre material, proces…
Măștile sunt făcute din 2 staturi de poliester cu microfibră antibacteriană, printat, și mai apoi sunt cusute la un atelier de croitorie. La început le printam la un colaborator, le tăiam acasă și le coseam dar acum avem furnizori și lucrăm cu ateliere de croitorie.
Câte ceva despre colaborarea cu Art Safari în 2020:
În urma recenziilor pozitive din diverse părți am ajuns să avem și câteva colaborări. Am participat în cadrul evenimentului Art Safari, am comercializat produsele și prin rețeaua librăriilor Cărturești, Cluj Design Days, Timișoara Design Days, sperând și la altele cât mai drăguțe în viitorul apropiat, sumbru sau colorat.
Care este mesajul general pe care ți-ai dori să îl transmită demersul?
Să luăm perioada aceasta că pe ceva trecător și să nu o percepem ca pe ceva care îngrădește. Să încercăm să transformăm starea de panică și cea de împotrivire pe care le-am simțit în ceva productiv, care ne poate uni, într-o responsabilitate atât față de cei din jur cât și față de mediul înconjurător.
Vorbind despre mască, masca că statement, această poate aduce cu sine și implicații sociale. Purtată de unii din solidaritate, de alții din frică, are puterea de a ne omogeniza sau particulariza. Poate produce atât o distanțare cât și o apropiere în diversele forme în care această acțiune e înțeleasă.
Sperăm că proiectul nostru ”Cu Arta Pe Față” va reuși să contribuie la siguranță purtătorilor și celor dragi lor, că măștile noastre vor face mândri purtătorii, dându-le ocazia de a-și exprima individualitatea și că vom putea să susținem artiștii a căror opere vor beneficia prin purtat de mai multă expunere.
Ne dorim mult ca arta să devină din ce în ce mai prezentă în viețile tuturor și poate că în felul acesta este posibil.