fbpx


White November igloo

Menţiune Cevisama 2011. Şcoala Martinet

Text: Laura Liţcanu
Foto: Mestura Architects

Construită în forma specifică de „U”, pe un teren nu foarte mare, clădirea Şcolii Martinet reuşeşte să stabilească legături fluente şi logice cu cele două curţi exterioare: curtea centrală, pentru cei mici, şi curtea principală, dezvoltată pe restul terenului.

Menţiune Cevisama 2011. Şcoala Martinet

Cele două volume principale sunt unite de un al treilea, în care se află holul, recepţia şi două funcţiuni cu acces independent din exterior: librăria şi cabinetul medical. În volumul din vecinătatea curţii principale au fost dispuse sala de mese, bucătăria, sala de sport, vestiarele, spaţii tehnice şi cele destinate personalului, iar în al doilea, pe trei etaje, sălile de clasă. Sălile pentru cei mici sunt orientate spre sud şi au ieşire în curtea special destinată lor printr-un portic; celelalte săli sunt dispuse la etajele 1 şi 2, de-a lungul unui coridor orientat tot spre sud.

Menţiune Cevisama 2011. Şcoala Martinet

Proiectul a atras atenţia juriului de la Cevisama prin modul inedit şi spectaculos în care au fost utilizate plăcile ceramice pentru protecţia pasivă a faţadelor împotriva însoririi excesive. Plăci de gresie ceramică, având dimensiuni de 300×200 mm/100×300 mm şi 22 mm grosime, au fost dispuse în plan vertical, cu unghiuri drepte între ele, rotite cu 10 cm în interior sau în exterior faţă de planul faţadei. Părţile cele mai expuse la soare ale ecranului astfel obţinut au fost glazurate în două game de câte trei culori: latura de vest în nuanţe primăvăratice de verde, latura de est în nuanţe pământii de toamnă.

Menţiune Cevisama 2011. Şcoala Martinet

Având caneluri pe toate laturile, îmbinările plăcilor de ceramică au putut fi armate cu ajutorul unor inele de oţel inoxidabil cu diametrul de 6 mm. Au fost prevăzute 7 rosturi verticale de dilatare şi 6 tiranţi pe post de contravântuiri: unul orizontal, pe mijlocul cadrului, trei verticali pe toată înălţimea ecranului şi doi laterali pe cele două capete. Pentru acoperirea rosturilor de 2 cm a fost utilizat mortarul de var cu aditiv plastifiat de aerare, aplicat semi-uscat, cu rolul de a preîntâmpina posibile contracţii.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0