fbpx

Meserii ascunse în culise de spectacol

Sunt şi ei pe scenă chiar dacă nu-i vedem. De multe ori în spatele acesteia, pregătind intrarea artiştilor, sau punând la punct ultimele detalii ale spectacolului. Indiferent că vorbim despre acordor , maestru de studii, de actorul păpuşar, regizor de culise, recuziter, machior sau cabinieră, de organizatorul de spectacol, maestrul de lumini, peruchier, sculptorul sau pictorul de păpuşi, oamenii din spatele cortinelor asigură, de cele mai multe ori, reuşita unui spectacol.

Meserii ascunse în culise de spectacol

“La spectacol e haos total. Îţi dai seama cât de bună este piesa, în funcţie de câtă gălăgie e” (pictoriţa de păpuşi, Teatrul Ţăndărică)

Despre meseriile din culisele spectacolelor nu prea se vorbeşte. Nici cursuri de calificare nu prea se fac în România. Şi, totuşi, ele continuă să fie practicate cu mare pasiune, de cei care s-au pomenit cu ele. Adesea, ucenici îşi găsesc printre cunoscuţi, sau în familie. Iar atunci când nu-i găsesc, poartă povara responsabilităţii de a nu pleca cu taina meseriei. Este singurul regret pe care îl mărturisesc, acela că uneori nu au cui transmite meseria, altminteri nu ar da-o pe nici o alta. Chiar dacă nu sunt în lumina reflectoarelor şi nu beneficiază de aceeaşi recunoaştere.

Meserii ascunse în culise de spectacol

“Să povestesc (n.r. despre cum se acordează un pian) pot în două minute, de arătat, durează mai bine de o oră jumătate” (acordor de piane la Filarmonica din Târgu Mureş)

Meserii ascunse în culise de spectacol

Pornind de la această realitate, asociaţia culturală Câte-n lună şi-n mansardă a demarat de curând, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, proiectul “Meserii ascunse în culise de spectacol”, cu scopul de a promova meserii mai puţin cunoscute din culisele a cinci forme de arte ale spectacolului – teatru, film, teatru de păpuşi, circ şi filarmonică. Demersul principal al proiectului constă în conceperea şi dezvoltarea unei platforme digitale care va fi utilizată ca instrument de educaţie culturală în rândul tinerilor, prin care se urmăreşte şi lărgirea spectrului opţiunilor profesionale. Proiectul se desfăşoară în Bucureşti şi Târgu Mureş până pe 15 noiembrie, iar detalii desfăşurarea acestuia se găsesc pe pagina de Facebook a asociaţiei Câte-n lună şi-n mansardă. Despre acest frumos proiect veţi putea citi în curând şi în numarul de septembrie 2013 ar revistei Igloo.

Meserii ascunse în culise de spectacol

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Meserii ascunse în culise de spectacol

Meserii ascunse în culise de spectacol

Meserii ascunse în culise de spectacol

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0