Microsoft HQ Bucharest: industrial blând și avânt tech

După mai bine de un an de work from home, începe să se vorbească tot mai mult despre o renaștere a lucrului din birouri. Transformare, adaptare, noi paradigme – ne aflăm pe terenul fertil al tuturor posibilităților –, prin urmare privim cu interes și curiozitate la întruparea Microsoft HQ Bucharest în viziunea Corvin Cristian Studio.

Înainte de a povesti despre inspirație, concept ori execuție, aș menționa că birourile impresionează de la început, grație unei remarcabile luminozități date de vitrajele mari care fac legătura cu exteriorul, secondate de diversitatea sistemului de iluminat și fundalul deschis, calm și prietenos pus în scenă de cromatica naturală a materialelor și obiectelor de mobilier.

Microsoft-12

Întrucât birourile și-au găsit loc în proximitatea Universității Politehnice din București, într-un cartier a cărui inimă a pulsat dintotdeauna în ritmuri industrial-tehnologice (în apropiere se află o fabrică de confecții militare, Electrotehnica, o fabrică de turbine de avion), noul habitat destinat efervescentelor companii tech devine și o reverență făcută trecutului. Acest omagiu adus istoriei științei și tehnologiei românești se inspiră cum spuneam, din context, dar și din silueta OZN a auditoriului Politehnicii, rezultând astfel o serie de forme și expresii care se insinuează în spațiul lung și îngust sub formă de siluete sinuoase și colțuri rotunjite.

 

12 Adrien Guitard

Adevărată coloană vertebrală, prin aspect și simbolistică, scara interioară care unește cele zece etaje în proximitatea ferestrelor propune un pattern cu perforații, simbol modernist al epocii industriale. Indiferent că privim spațiile open, sălile de întâlniri, cabinele delimitate cu sticlă care oferă un alt nivel de intimitate ori zona chicinetei și oazele de relaxare, rămânem cu plăcutul sentiment al unei unități stilistice și cromatice a designului. Și asta pentru că s-au ales liniile geometrice, finisajele curate și tehnologia build-in aduse la un numitor comun de inspirata repetiție a unor materiale cheie în tonuri limpezi, pastel și naturale: „furnir natural (pin, frasin, stejar), pâslă naturală pentru izolarea fonică, fibră de lemn în cazul plafonului, pereți din plută.” După cum aflăm de la echipă, fiecare dintre cele zece etaje aduce o diferență vizuală pe axa finisaje și colorit: aluminiu, cupru, cărămidă, lemn, oțel ondulat.

9 Adrien Guitard

Cum spuneam mai devreme, lumina nu numai că joacă un rol important în atmosfera generală a birourilor, dar iluminatului i-a fost acordată o atenție specială atât la nivel de design, dar mai ales din punctul de vedere al efectului avut asupra sănătății și stării de bine a angajaților. Au fost alese „lumini de accent, orientate spre spatele ecranelor, spoturi periferice pentru o atmosferă plăcută și un iluminat dramatic, pentru tușele arhitecturale”. Noile birouri Microsoft fac o legătură inspirată între lumi și modul în care pendulăm, emoțional și funcțional, între ele: apetența pentru industrializare, modernitate și avântul tehnologic se întâlnesc aici cu nevoia noastră de a ființa în spații intime, calme.

PROIECT: amenajare de interior birouri; ADRESA: Blvd. Iuliu Maniu 6P, București; SUPRAFAŢA: 23.000 mp; DESIGN DE INTERIOR: Corvin Cristian Studio; COORDONATOR PROIECT: arh. Adrian Oancea; ECHIPA: arh. Alina Stoica, arh. Șerban Roșca, arh. Iulian Ungureanu, arh. Claudiu Bica, arh. Iulian Ungureanu, arh. Alia Al Jabbari, arh. Ana Mălăianu, arh. Petru Lalut, arh. Tudor Coraci; PROIECT ARHITECTURĂ CLĂDIRE: Westfourth Architecture; COORDONARE PROIECT: Bates International; CONSTRUCŢIE FIT-OUT: Bogart; MEP & HVAC: M.C. General Construct; STRUCTURI INGINERIE: Popp și Asociații; FINALIZAT: 2021

Articol publicat în igloo #203 / august-septembrie 2021 / New Tech

igloo_203-shop