fbpx

Miha Dešman, membru al juriului Romanian Building Awards 2017

Echipa Romanian Building Awards – Premiile Naționale pentru Spațiul Construit are plăcerea de a anunța un nou nume din juriul competiției! Arhitectul Miha Dešman, unul dintre fondatorii biroului DANS arhitekti din Slovenia, va face parte din juriul RBA ediția 2017. Născut în 1956 la Gornji Grad, Slovenia, a absolvit Facultatea de Arhitectură din Ljubljana în 1981, continuând cu studii postuniversitare la IUAV Veneția, Italia.

Este membru al Asociației Arhitecților Ljubljana unde a fost președinte între 2003-2006 și membru fondator al Galeriei DESSA din 1982. Împreună cu Katarina Pirkmajer Dešman a fondat Atelje Dešman (1983-2003), iar din 2004 cei doi alături de Rok Bogataj, Eva Fiser Berlot și Vlatka Ljubanovic au pus bazele biroului DANS arhitekti.

Autorul a peste 250 de articole și eseuri de arhitectură publicate în cărți, reviste de specialitate și on-line, a colaborat cu revista internațională de teorie de arhitectură AB începând cu 1986, în cadrul căreia este editor executiv din 1995. Totodată, este membru al echipei editoriale pentru KRT PUBLISHING HOUSE, editură ce a primit premiul Plečnik la categoria teorie de arhitectură.

De-a lungul carierei de arhitect, proiectele lui Miha Dešman au fost prezentate la numeroase expoziții internaționale și în publicații de specialitate din întreaga lume. A obținut Premiul Piranesi în 1990, iar în 2004 a fost nominalizat pentru Plečnik Medal. Din 2010 este profesor de istorie și proiectare de arhitectură la Facultatea de Arhitectură – Universitatea din Ljubljana.

Într-un interviu acordat în anul 2016 revistei Arhitectura-1906 din România despre abordarea biroului său de proiectare, Miha Dešman afirmă: „În biroul nostru, DANS arhitekti, creăm spații și cultură în care trăim, lucrăm și socializăm. Explorăm în mod conștient relația dintre oameni și mediul construit, căutăm moduri noi de folosire a spațiului și, în același timp, ne inspirăm din principii arhaice de construcție, explorând oportunitățile deschise de construirea sustenabilă și posibilitatea de a crea spații de viață plăcute”.

Așadar, modul lor de abordare conduce către o practică de arhitectură ce facilitează interacțiunea dintre oameni, acționează aproape într-un mod terapeutic îmbunătățind modul de viață și dezvoltând imaginația utilizatorului. De aceea, proiectele dezvoltate de birou au o puternică dimensiune socială, precum școli, grădinițe, spitale sau clădiri destinate persoanelor cu nevoi speciale.

Printre temele și ideile explorate de DANS arhitekti se numără sustenabilitatea, tehnologiile noi și cultura contemporană, iar proiectele biroului au primit numeroase premii în cadrul competițiilor de arhitectură:

-Architizer A+ Award, 2016 premiul juriului pentru podul de biciclete pe râul Sara, Bohinjska Bistrica

-Mies Van der Rohe Award 2015 – nominalizare pentru renovarea malurilor de râu și podurilor din Ljubljana

-Brick Award 2014 – nominalizare pentru Hospic House, Ljubljana

-Premiul I Național pentru Cea mai bună construcție din lemn din 2013 pentru podul de biciclete pe râul Sara, Bohinjska Bistrica

-Golden Pencil Award 2013 pentru locuința unifamilială NMII, Ljubljana
-European Prize for Urban Public Space 2012 – pentru renovarea malurilor de râu și podurilor din Ljubljana
-Plečnik Award 2010 – nominalizare pentru Hospic House, Ljubljana
-Piranesi Award 2008 – nominalizare pentru Institutul de Reabilitare al Republicii Slovenia, Departamentul pentru Copii și Terapie la locul de muncă, Ljubljana
-Plečnik Award 2004 – nominalizare pentru Școala Št. Jurij, Slovenia.

Până astăzi, ca membri ai juriului au mai fost anunțați arhitectul și teoreticianul italian Renato Rizzi, arhitectul Bruno Andreșoiu – coordonator al biroului iglooarchitecture și președinte Igloo media și arhitectul Andrei Șerbescu din cadrul ADN Birou de Arhitectură, câștigător al Marelui Premiu al ediției precedente RBA cu proiectul Urban Spaces – ansamblu de locuințe pe strada Dogarilor.

Romanian Building Awards este inițiat și organizat de Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii și Asociația Pro Event și are ca misiune promovarea cele mai valoroase proiecte construite în ultimii 2 ani în România.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0