fbpx

Noi restaurări în Sighişoara şi Maramureş cu sprijinul Fundaţiei Tudor

O serie de proiecte valoroase de restaurare şi-au găsit până în prezent locul în paginile, tipărite sau virtuale, ale revistei Igloo. Ne-am oprit astăzi asupra a două ansambluri de monumente, situate în zone diferite ale ţării care, datorită sprijinului financiar acordat de Liviu Tudor prin intermediul Fundaţiei Tudor îşi vor recăpăta în curând înfăţişarea unor vremuri de mult apuse.

Noi restaurări în Sighişoara şi Maramureş cu sprijinul Fundaţiei Tudor

Case tradiţionale din Maramureş

Proiectul din Maramureş cuprinde două case tradiţionale din lemn, construite în secolul al XVIII-lea, respectând stilul caracteristic zonei. Casele au fost salvate de la distrugere în anul 2002, fiind demontate din satele Berbeşti şi Fereşti şi reconstruite în centrul satului Breb. Aici, împreună cu clădirile din vecinătate au alcătuit un veritabil ansamblu tradiţional ce oferă o imagine autentică a Maramureşului istoric, un exemplu de arhitectură vernaculară şi măiestrie meşteşugărească.

Noi restaurări în Sighişoara şi Maramureş cu sprijinul Fundaţiei Tudor

Lucrările executate de o echipă de localnici din Vişeul de Sus, coordonaţi de ing. Gheorghe Petz, şi supervizate de managerul de proiect Alexandru Neagu, din partea Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, au început în luna februare şi vor fi finalizate la sfârşitul anului 2014. O primă etapă de lucru are în vedere refacerea gardului din jurul caselor tradiţionale, a spaţiului de depozitare a cerealelor şi a fântânii din curte. Gardul finalizat deja, are o lungime de 217 m şi este împletit din nuiele pe stâlpi de salcâm, cu acoperiş de şindrilă făcută manual şi băiţuită. Urmează montarea unei porţi tradiţionale din lemn, sculptată cu motive specifice zonei. Depozitul de cereale este o construcţie din nuiele împletite, aşezată pe grinzi de stejar şi cu acoperiş. O parte din grinzile de la bază au necesitat înlocuirea, întreaga construcţie a fost repoziţionată, iar acoperişul a fost refăcut cu şindrilă realizată manual. Fântâna din curte a fost curăţată şi cadrul din lemn din jurul ei a fost refăcut.

Noi restaurări în Sighişoara şi Maramureş cu sprijinul Fundaţiei Tudor

A doua etapă va începe în luna mai şi va cuprinde restaurarea Casei din Vale. Lucrările vor implica: izolarea plafonului cu strat de pământ galben amestecat cu paie, finisarea pereţilor cu tencuială cu pământ galben, zugrăveli pe bază de var, montarea unei pardoseli din scânduri de lemn de brad pe pat de nisip, reparaţii la ferestrele tradiţionale şi tratare lemnului cu uleiuri vegetale, montarea de uşi interioare cu feronerie lucrată manual în fierărie şi refacerea pridvorului.

Noi restaurări în Sighişoara şi Maramureş cu sprijinul Fundaţiei Tudor

Noi restaurări în Sighişoara şi Maramureş cu sprijinul Fundaţiei Tudor

Turnul şi Bastionul Măcelarilor din Sighişoara

Ansamblul format din Turnul şi Bastionul Măcelarilor, parte a Cetăţii Sighişoarei, a fost ridicat în secolul XV de către breasla a cărei nume îl poartă. Ajuns într-o stare de avansată degradare, monumentul necesită minuţioase lucrări de restaurare, care se vor desfăşura în trei etape, managementul de proiect şi suportul logistic pentru implementare fiind asigurate de Fundaţia Mihai Eminescu Trust. Într-o primă etapă se vor realiza studiile tehnice şi de proiectare, după care vor demara lucrările propriu-zise de restaurare. Cele două etape, pentru care partenerii proiectului Fundaţia Tudor şi Fundaţia Horizon au alocat suma de 49 500 euro, se estimează a fi finalizate spre sfârşitul anului 2015. Ultima fază de lucru va consta în amenajarea spaţiului interior, în aşa fel încât să devină accesibil localnicilor şi turiştilor şi să constituie un model de reconversie funcţională sustenabilă a unui monument istoric. Aceasta necesită însă identificarea de noi parteneri şi noi surse de finanţare.

Noi restaurări în Sighişoara şi Maramureş cu sprijinul Fundaţiei Tudor

Echipa de proiect va fi formată din specialişti cu experienţă în restaurarea monumentelor istorice şi va fi coordonată de un arhitect acreditat de Ministerul Culturii. Lucrările vor fi executate de meşterii specializaţi în tehnici tradiţionale de construcţii, prin intermediul Fundaţiei Mihai Eminescu Trust.

Noi restaurări în Sighişoara şi Maramureş cu sprijinul Fundaţiei Tudor

Noi restaurări în Sighişoara şi Maramureş cu sprijinul Fundaţiei Tudor

Minima intervenţie şi respectarea materialelor, tehnicilor şi concepţiilor structurale originare, excluzând utilizarea materialelor incompatibile cu cele istorice sunt ideile principale care stau la baza celor două proiecte de restaurare, asigurându-le calitatea exemplară. Este notabil de asemenea interesul pentru a implica cât mai multă forţă de muncă locală, susţind astfel dezvoltarea economică a comunităţilor şi responsabilizarea populaţiei pentru protejarea patrimoniului. Mai mult, reconversia funcţională a monumentelor va permite repunerea acestora în circuitul turistic şi va genera multiple beneficii pentru comunităţile locale.

Şi cum toate aceste iniţiative nu ar fi posibile fără finanţare sunt de apreciat toţi acei oameni care, conştienţi fiind de importanţa transmiterii moştenirii culturale şi generaţiilor ce ne vor urma, se implică activ în salvarea patrimoniului naţional. Liviu Tudor, din partea Fundaţiei Tudor afirmă în acest sens: “Dincolo de pasiunea mea pentru arhitectura autohtonă, consider că este important să existe un echilibru între avansul tehnologic şi menţinerea valorilor trecutului unei ţări. Cred că este necesar, pentru o dezvoltare durabilă, să ne raportăm la trecut şi la patrimoniul cultural românesc care reprezintă însăşi identitatea noastră.

Liviu Tudor dezvoltă o serie de proiecte imobiliare majore, precum West Gate Studios, cel mai mare campus privat din România sau cele două parcuri de birouri de clasă A din Bucureşti – West Gate (Militari) şi Novo Park (zona de nord) – cu o suprafaţă închiriabilă de peste 150.000 de mp, unde şi-au stabilit sediile unele dintre cele mai importante companii multinaţionale.

Noi restaurări în Sighişoara şi Maramureş cu sprijinul Fundaţiei Tudor

Pasiunea sa pentru valorile trecutului, împreuna cu convingerea că monumentele istorice trebuie păstrate l-au determinat însă să se implice şi în activităţi de restaurare, cele două proiecte prezentate aducând o importantă contribuţie patrimoniului autohton.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0