fbpx

MOCAA – Zeitz Museum of Contemporary Art Africa, un siloz convertit pentru artă

În ultimele decenii, nenumărate muzee noi cresc peste tot în lume. Un paradox programatic – unul dintre cele mai recente programe de arhitectură, apărut ca spaţiu destinat pu­blicului abia la sfârşitul secolului al XVIII-lea, este şi cel a cărui evoluţie continuă într-un ritm accelerat. Dacă Charles Jenks anunţa în anii 1990 că muzeele sunt noile „catedrale” ale oamenilor, astăzi apariţia lor continuă conduce la necesitatea de a examina într-o cheie de lectură contemporană rolul şi plasarea acestor instituţii în societăţile noastre. Ce roluri îşi asumă muzeele născute în acest nou context? Ce dezvăluie arhitectura lor? Cine sunt minţile din spatele lor şi care le sunt ambiţiile?

Heatherwick Studio au inaugurat în data de 22 septembrie 2017 un nou Muzeu de Artă Contem­porană în Africa de Sud – Zeitz MOCAA. Muzeul este amplasat în Cape Town în lungul celebrului V&A Waterfront. Frontul la apă, denumit cu sens istoric Victoria and Albe­­­rt, atrage zilnic peste 100 000 de oameni. Este amplasat la baza Muntelui Table, în golful natural al fostului port istoric, beneficiind de o deschidere superbă spre ocean, pe de o parte, şi spre vârfurile muntoase, pe de alta.

Intervenţia arhitecturală a biroului londonez de arhitectură Heatherwick Studio e o conversie a Complexului Silozurilor de Cereale, o clădire industrială din anii 1920 în care se strângea tot porumbul din Africa de Sud și care a ieşit din uz încă din anul 1990. Ansamblul industrial, un landmark pentru identitatea şi trecutul oraşului Cape Town, a devenit acum un elegant spaţiu muzeal. Arhitectul Thomas Heatherwick, fondatorul Heatherwick Studio, a declarat: „… procesul de proiectare şi de construire a implicat invenţia unor noi forme de lucru, suport structural şi chiar de sculptură în elementele existente care au fost foarte diferite de tehnicile de construcţie uzuale. Apropiindu-ne acum de inaugurare, suntem nerăbdători să fim martorii impactului pe care ambiţiosul program artistic al muzeul îl va avea ca element pivotant în infrastructura culturală Africană.”

MOCAA – Zeitz Museum of Contemporary Art Africa reuneşte o impresionantă colecţie de artă africană, fiind din acest punct de vedere un record – 9 500 mp desfăşuraţi pe nouă niveluri dedicate artei contemporane africane. Structura silozului iniţial, alcătuit din 42 de tuburi cilindrice din beton, a fost remodelată spaţial astfel încât să contureze 80 de galerii, cu o suprafaţă expoziţională totală de 6 000 mp. În plus faţă de colecţiile de artă africană, ansamblul include o sumă de Centre pentru Institutul Costumelor, Fotografie, Excelenţă Curatorială, un Centru al Imaginii în Mişcare şi altele pentru Practici performative şi Educaţie Artistică.

Proiect: The Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (Zeitz MOCAA), conversie şi extindere a Grain Silo Complex
Amplasament: Cape Town, V & A Waterfront, Africa de Sud
Adresă: V&A Waterfront, Silo District, S Arm Road, Waterfront, Cape Town, 8001, South Africa
Proiect de arhitectură: Heatherwick Studio
Suprafață construită desfășurată: 9 500 mp din care 6 000 mp de galerii expoziţionale organizate în 80 de spaţii
Finalizare: 2017

Articol apărut în igloo #180 oct-nov 2017 Muzee

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0