fbpx

Muzeul Naţional Peleş găzduieşte expoziţia „Karel Liman. Arhitectul ceh al Casei Regale a României”

Muzeul National Peles anunţă deschiderea expozitiei „Karel Liman – Arhitectul Ceh al Casei Regale a României”. Vernisajul va avea loc sâmbătă 15 februarie ora 17:00 la Castelul Peleş în prezenţa A.S.R. Principele Nicolae al României şi E.S. Dr. Jiří Šitler ambasadorul Cehiei în România

Muzeul Naţional Peleş găzduieşte expoziţia

În perioada februarie-aprilie 2014, Muzeul Naţional Peleş găzduieşte expoziţia temporară realizată la iniţiativa Ambasadei Republicii Cehe în România, dedicată celui mai important arhitect al Casei Regale a României, Karel Líman. Demersul cultural itinerat la Castelul Peleş se doreşte a fi o oglindă a activităţii arhitectului ceh, stabilit în anul 1884 în tânărul Regat al României.

Karel Líman s-a născut la 3 martie 1855, în Mlada Boleslav, Boemia, pe atunci provincie a Imperiului Austriac, într-o familie modestă, tatăl său fiind tâmplar. Pasiunea pentru prelucrarea lemnului, moştenită de la tatăl şi de la bunicul său, studiile în domeniul arhitecturii însuşite la Facultatea de Arte Frumoase din Praga şi de la Bauakademie din Munchen au desăvârşit educaţia de profil a tânărului ceh.

Stabilit la Viena în jurul anului 1880, Líman acumulează experinţă prin colaborarea cu atelierul de arhitectură Fellner&Hellmer din capitala Habsburgilor, contribuind la elaborarea planurilor Palatului Albert de Rothschild din Viena, realizate sub îndrumarea arhitectului Gabriel-Hippolyte Destailleur şi a Casei de vânătoare a prinţului Christian de Hohenlohe- Öhringen de la Javorina, Slovacia. Recomandat de Destailleur lui André Lecomte du Nouÿ, arhitect francez stabilit de asemenea în România, Líman este angajat al Serviciului de Arhitectură al Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, în cadrul Comisiei Monumentelor istorice din România. În această calitate a participat la restaurarea bisericilor Sf. Nicolae, biserica Trei Ierarhi din Iaşi şi a Bisericii episcopale de la Curtea de Argeş.

Începând cu anul 1894, Líman îşi desfăşoară activitatea în serviciul Casei Regale a României, principalii săi comanditari fiind regele Carol I şi principesa (apoi regina) Maria, personalităţi din generaţii diferite, cu viziuni artistice diametral opuse. În intervalul 1896-1914 a contribuit la definitivarea construcţiei şi reamenajarea Castelului Peleş. În paralel, arhitectul a dezvoltat numeroase alte proiecte, precum Cuibul Principesei (1894), Castelul Pelişor (1899-1903), 2 cabane maori la Pelişor şi Cotroceni, extinderea Palatului Cotroceni, reamenajarea Cabanei Bahna Rusului din judeţul Argeş (1920-1925), casa prinţului Carol din Bucureşti de pe şoseaua Kiseleff, cabana regelui Ferdinand de la Lăpuşna din judeţul Mureş (1925-1926), Castelul Bran (1924-1929).

În cadrul expoziţiei ,,Karel Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României” sunt etalate panouri fotografice reprezentative pentru creaţia arhitecturală realizată de Líman. Imaginile realizate prin tehnici noi în arta ilustraţiei, precum panorame şi perspective sferice tip ,,fish eye” reflectă o nouă formă de citire a realizărilor arhitectului ceh. Un segment ce aduce un plus de inovaţie acestei expoziţii este constituit din documentele originale, scoase la lumină pentru prima dată din arhiva Castelului Peleş, ce poartă semnătura olografă a arhitectului Karel Líman, corespondenţa sa cu diverşi furnizori ai Casei Regale a României, fotografii originale ale membrilor familiei Líman şi ale fiului său adoptiv , Constantin Ştefanovici, precum şi planuri originale referitoare la contrucţia Castelului Peleş, elocvente pentru creaţia celui care ,,niciodată nu neglijează un detaliu şi-şi pune tot sufletul în ceea ce face”, aşa cum nota regina Maria.

Trecut în nefiinţă la data de 29 iulie 1929, la Braşov, Karel Líman a fost înhumat în cripta familiei din ţara natală, în oraşul în care se născuse cu 74 de ani înainte, Mláda Boleslav.

Muzeul Naţional Peleş găzduieşte expoziţia

Expoziţia va fi însoţită de albumul monografic al lui Karel Líman, apărut la editura igloo media şi lansat în 24 octombrie la Muzeul Naţional de Artă al României în prezenţa ASR Principesa Moştenitoare Margareta a României. Albumul apărut în colecţia iglooprofil prezintă în 240 de pagini principalele opere realizate la noi în ţară sub directa conducere a arhitectului ceh. Textele sunt semnate de Ruxanda Beldiman, Mircea Hortopan, Narcis Dorin Ion şi Sorin Vasilescu. Albumul este disponibil la MNAR, Muzeul Peleş, librăriile Cărtureşti, Humanitas, grupul Librarium şi poate fi comandat online pe site-ul igloo.ro

Facebook: https://www.facebook.com/#!/KarelZdenekLiman

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0