fbpx

Muzeul Ţăranului împlineşte 24 de ani de la (re)înfiinţare.

Miercuri, 5 februarie 2014, Muzeul Ţăranului împlineşte 24 de ani de la (re)înfiinţare. Cu această ocazie, intrarea în expoziţia permanentă şi în expoziţiile temporare va fi libera. În această zi aniversara, Muzeul Naţional al Ţăranului Roman îşi invită publicul la vernisajele a două expoziţii şi la un concert de muzică de cameră.

Program:

ora 14.00, la vernisajul expoziţiei Rusii lipoveni din România, la Sala Laolaltă şi Scoala Satului

Muzeul Ţăranului împlineşte 24 de ani de la (re)înfiinţare.

„Lipovean” a fost un termen atribuit, în România, ruşilor ortodocşi de rit vechi. Aceştia se numesc între ei „staroveri” (în traducere: de credinţă veche) sau „starooobreadţî” (în traducere: de rit vechi). După evenimentele din decembrie 1989, s-a impus termenul de „ruşi lipoveni”. Lipovenii locuiesc, în special, în judeţul Tulcea, precum şi în zona Bugeacului, în preajma oraşului Vâlcov, din regiunea Odessa. Mici grupuri de lipoveni trăiesc şi în Moldova, inclusiv în Bucovina, dar şi în judeţele Brăila, Constanţa şi Ialomiţa. În expoziţie au fost incluse obiecte având caracter religios, fotografii, port, obiecte folosite la pescuit, dar şi lucruri de uz casnic.

ora 17.00, vernisajul expoziţiei În urma acului. Românii de peste Bug, la Sala Irina Nicolau

Muzeul Ţăranului împlineşte 24 de ani de la (re)înfiinţare.

Expoziţia ÎN URMA ACULUI propune un discurs vizual, audio şi audiovizual despre povestea cusăturilor româneşti din Donbas. Războaie, închisori, emigrări, amuţiri, multă răbdare: cusăturile au drumeţit, au emigrat, au fost închise. Ştergare, cămăşi şi păretare au călătorit pe rute lungi, din Donbas, la Bucureşti, din Bucureşti, la Ithaca, N.Y., şi de acolo la Providence, R.I. în Statele Unite, apoi, din Providence, înapoi, la Bucureşti. Drumurile s-au înscris în intervalul 1943–2005. Unele dintre cusături au stat în lăzi, cutii sau dulapuri, nebucurând ochii nimănui, timp de mai bine de 50 de ani.

ora 19.00, Concertul orchestrei de camera PHILARMONIA a Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Romană‟, la Studioul Horia Bernea

Muzeul Ţăranului împlineşte 24 de ani de la (re)înfiinţare.

În program: Preludiu la unison de George Enescu, Pastorale bănăţene de Doru Popovici şi Trei piese op. 4 nr. 2 pentru orchestră cu coarde, de Constantin Silvestri.

Orchestra de cameră PHILARMONIA a Centrului Tinerimea Română este formată din instrumentişti de excepţie, care s-au impus pe scenele din România şi din străinătate prin rafinamentul sunetului şi calitatea stilistică a repertoriului abordat. Performanţele artistice ale ansamblului au dus la realizarea unor înregistrări cu lucrări de Vivaldi, Corelli, Händel, Mozart, Giuliani, Respighi, precum şi creaţii ale unor compozitori români contemporani. Orchestra PHILARMONIA a fost invitată să susţină concerte la toate ediţiile Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, dar şi la diferite festivaluri interne şi internaţionale, în ţări precum: Bulgaria, Rusia, Turcia, Grecia, Spania, Cehia, Austria, Germania, Polonia, Italia, Republica Moldova. De asemenea, orchestra a colaborat cu cei mai prestigioşi solişti români, dar şi cu reputaţi artişti străini, printre care: Ruggiero Ricci, Victor Pikaisen, Alberto Lysy, Alirio Diaz, Barbara Hendricks şi alţii.

Violonist cu studii academice la Moscova şi la Bucureşti, Nicolae Iliescu este dirijorul formaţiei PHILARMONIA, iar sub conducerea sa, orchestra de cameră a cunoscut o cariera reverberantă.

Mai multe informatii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0