Muzica e magică!
Au trecut 3 zile doar de la încheierea Festivalului Enescu, ediția 2017.
Parcă ne urmărește încă aglomerația plină de eleganță din fața sălilor de concert.
Atheneul Român, Sala Palatului și cele câteva opere sau săli de concert din țară împreună cu spațiile publice în care au fost prezentate concerte și recitaluri live sau transmise în direct au avut o pulsație specială animată de un evident sentiment de celebrare nu doar a muzicii, ci și a orașului.
Suntem încă încântați de bucuria publicului, foarte heteroclit, și de numeroasele familii cu copii foarte mici care au urmărit transmisiunile în direct din Piața Festivalului. Mulțimea de scaune era insuficientă și aria de locuri creștea pe măsură ce muzica își făcea loc în spațiu și în sufletele noastre.
Ne emoționează încă și ne sunt foarte prezente momentele de plutire absolută, de sublim în care toți cei prezenți pe scenă alcătuiau – împreună cu compozitorul, soliștii și publicul – un tot, un întreg inubliabil.
Da, muzica e magică – unește, deschide și amplifică orizonturi, iar Festivalul Enescu ne reamintește constant această calitate.
Poate nu întâmplător, Liviu Prunariu, violonistul care a încheiat festivalul, a decis să se prezinte pe scenă îmbrăcat cu ie. A cântat Enescu și, chiar dacă lucrarea muzicală se numește Capriciul Român pentru vioară şi orchestră, ei bine, alegerea sa nu a fost deloc un capriciu, ci modul sincron de a aduce la viață partitura marelui compozitor român (aflată în fază de schiță) – orchestrată de Cornel Țăranu.
Finalul festivalului este semnificativ pentru că așază contemporan peste noi condiția de „work în process” sau, cu mult mai multă poezie spus, aduce ceva ce e neîncheiat, nesfârșit, de necuprins. Oricum ne lasă magie care, da, continuă.
24 septembrie
ROYAL CONCERTGEBOUW ORCHESTRA
Dirijor: DANIELE GATTI
Solist: LIVIU PRUNARU – vioară
Program:
Weber – Uvertură la opera Euryanthe (Lucrare prezentată în cadrul programului “Side by Side” împreună cu membrii Orchestrei Naționale de Tineret a României)
Enescu – Capriciul Român pentru vioară şi orchestră (orchestrat de Cornel Țăranu, după schițele compozitorului)
Prokofiev – Simfonia a V-a în Si bemol major op. 100