fbpx

Natură versus istorie – Allegro Molto Lento – b

Future Museum, galeria de artă a Centrului Ceh, se redeschide miercuri, 29 noiembrie, la ora 19:00, cu expoziţia Allegro Molto Lento – b, semnată de João Tabarra și Andrei Ujică – o instalaţie care combină imaginea şi sunetul într-o formă care traduce natura şi istoria. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 23 februarie 2018.

Instalaţia creată de João Tabarra deconstruiește şi reinterpretează filmele lui Andrei Ujică „Videograme dintr-o revoluţie” (1992), „Out of the Present” (1995) și „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (2010), oferind o perspectivă nouă asupra narativităţii acestora.

În mijlocul sălii, sunt proiectate 3 fragmente din „Out of the Present”, marcând partea expoziţiei care ilustrează natura. Din cele 4 colţuri ale sălii, reverberează istoria, prin fragmente audio selectate din filmele lui Ujică. Ceea ce se aude este subtitrat și proiectat pe un ecran negru.

Contextul oferă un indiciu asupra măreţiei atemporale a naturii şi a efemerității timpului istoric. De asemenea, expoziţia ne arată cum opera unui artist poate fi privită atât ca un întreg, cât şi ca o structură demontabilă, care poate fi realcătuită în multiple feluri pentru a da naştere unei opere noi.

João Tabarra, autorul instalaţiei, vorbeşte despre procesul de creaţie după cum urmează:

„La începutul lui 2017, Andrei Ujică mi-a propus să lucrez la o instalaţie pe baza filmelor sale. Am acceptat imediat, chiar dacă am fost luat prin surprindere. M-am afundat în filmele „Out of the Present”, „Videograme dintr-o revoluţie” şi „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, analizând imaginile, montajul, sunetele, ritmul şi, îndrăznesc să spun, importanţa istorică a acestor lucrări.

Am creat instalația Allegro Molto Lento – b, folosind imagini din „Out of the Present”, pe care le-am împărțit în 3 proiecţii, prezentate arbitrar, pentru a reproduce distanţa şi perspectiva din care a fost conceput filmul lui Ujică, anume că natura va fi mereu deasupra istoriei.”

Joao Tabarra (Lisabona, 1966) a studiat fotografia și a început prin a expune regulat la finalul anilor ’80, având un parcurs complex, care include participarea la expoziții naționale și internaționale, atât individuale, cât și colective. În prezent, este profesor la departamentul Moving Image in the Media, al Universității pentru Artă și Design HFG Karlsruhe din Germania.

Andrei Ujică (Timișoara, 1951), cunoscut în România mai întâi ca scriitor, a studiat literatură în Timișoara, București și Heidelberg. În 1981, a emigrat în Germania. În exil, și-a început cariera de regizor, întâlnirea cu Harun Farocki fiind cauza accidentală în acest sens. Primul său film, „Videograme dintr-o revoluție“ (1992), a fost inclus de revista Cahiers du Cinéma în Top 10 cele mai subversive filme din istoria cinematografului. Ujică a continuat să creeze cinema sintactic, așa cum îl numește, realizând „Out of the Present“ (1995) și „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu“ (2010).

Obiectivele programului din 2017 al Future Museum sunt de a readuce în prim-plan vocile artiștilor români care au luat calea exilului, fie că a fost vorba de un exil de doar câțiva ani, fie de unul de lângă durată. Programul a început în mai 2017 cu expoziția solo a lui Ovidiu Anton, a continuat în vară cu Anetta Mona Chișa și Lucia Tkáčová, iar acum, în prag de iarnă, se încheie cu această colaborare între artistul João Tabarra și regizorul de film Andrei Ujică.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0