Neo-raționalism. Imobil de birouri Timpuri Noi Square

Din fericire, sectorul terțiar, cel al serviciilor, reprezintă și pentru România un domeniu în creștere.
Clădirile de birouri, construite în amplasamente din ce în ce mai ofertante din punct de vedere urban și al potențialului de dezvoltare, au configurat, în perioada recentă, o piață consolidată ale cărei exigențe calitative determină arhitectura să joace un rol semnificativ, devenind un instrument esențial al succesului în piață. Emergența clădirilor de birouri și o oarecare decantare a imaginii generale reprezintă un semn bun al habitatului construit și un element de încredere profesională în misiunea creatorilor de spații și a lumii conexe acestora.

Imobilul de birouri Timpuri Noi Square, realizat de echipa de proiectare de la Studio 10 M, este un exemplu de succes, iar imaginea sa poate conferi un plus multor elemente dezirabile din procesul de edificare. Construcției în sine – alcătuită din două­­ lame de înălțime medie dispuse perpendicular –­­ i se adaugă sensuri și valori care ridică semantic construcția la edificat. O mică piațetă amplifică evident calitățile publice ale primelor registre ale construcțiilor de birouri, iar oglindirea celor două siluete în râul Dâmbovița creează premisa unui “waterfront” cu scară potrivită pentru oraș și pentru vocația spațiului din lungul râului.

v04

Se pare că orașul nu mai întoarce spatele cursului de apă, ci, dimpotrivă, îl onorează cu o imagine construită atent și bine integrată prospectului natural. Compoziția imobilelor de birouri de la Timpuri Noi pune în echilibru urban și arhitectural două volume comparabile ca masă, textură și ritmare. Morfologia fațadelor, de fapt anvelopanta clădirilor, recurge la un limbaj arhitectural neo-raționalist. Într-o axiomă compozițională clasică, exprimată în registre orizontale de bază, corp și coroană materialele tehnologiile și soluțiile puse în operă sunt ultra contemporane. Evocând un dozaj neo-raționalist de vibrație terraniană, placările de piatră sunt alternate cu mari suprafețe vitrate, angajate pe simplă, dublă și chiar hexa-înălțime.

Primele două corpuri finalizate au fost certificate BREEAM Excellent în stadiul de design și LEED Platinum după finalizarea execuției. În orice clădire de birouri cu mai multe niveluri, transparența este simultan o exigență și un deziderat. Dar pentru majoritatea mediilor de lucru ce își asumă onest ampilabilitatea ceea ce văd angajații dinăuntrul spațiilor de lucru este la fel de important cu ceea ce văd oamenii de pe stradă în graba lor zilnică. Pentru a media cele două lumi ce se întâlnesc într-un plan vertical transparent, arhitectul Adrian Zerva a recurs la o soluție prin care accentuează tocmai verticalitatea acestui plan sensibil. Panouri mari vitrate au fost gândite astfel încât să exprime elegant transparența clădirilor ansamblului. Așezate semnificativ retras din planul mineral al fațadei riflate, ele dobândesc profunzime și prestanță plastică.

v41

Referința neo-raționalistă este prezentă și în amenajarea spațiilor de primire. În axul intrării principale, rezolvate luminos printr-un amplu viraj, se află scara (aproape reggia), într-o singură rampă, cu podest intermediar, placată cu piatră naturală ale cărei străluciri sunt puse în evidență de un iluminat decorativ, amplasat în parapetul plin al scării.
Holul de distribuție primește cu generozitate spațială fluxul de angajați și îl îndreaptă către pachetele de ascensoare. Acest spațiu are o atmosferă convivială și agreabilă, iar tonurile parietale de lemn deschis sunt în perfect echilibru cu cele tonice, de roșu corai, ale mobilierului zonei de așteptare.

Corpurile de iluminat din spațiile comune se disting prin simplitate și printr-un design esențializat Astfel, peste o rețea de corpuri de iluminat circulare, încastrate chiar în planul plafonului, plutesc pendule circulare asemenea unor roți albe, de lumină. Aceste accente spațiale rarefiază masivitatea placărilor minerale, transformând-o în strălucire.

Imobilul de birouri Timpuri Noi Square este o inserție elegantă pe malul râului Dâmbovița, o compoziție care caută un echilibru al maselor construite și expresiilor acestora, reinventând frumuseți raționale. Credem că imaginea ansamblului este un exercițiu de neo frumusețe.

__________
Proiect: Class A office
Amplasament: București
Client și proprietar: VASTINT ROMANIA
Suprafața construită desfășurată: 67 563 mp
Regim de înălțime: 2S+P cu plaza +M+10E+ETh
Proiectant general: STUDIO 10 M
Temă proiectare: ARC-ML BERLIN
Proiectant execuție: PZP Arhitectura
Structură: POPP & ASOCIAȚII
Consultanți externi: VAN ROSSUM ENGINEERING
Proiectant mep: SBD ENGINEERING DESIGN
Proiectant execuție: MC General Construct
Consultanți externi: VCON / WSP
Fațade: ALUPLAN
Iluminat interior și fațade: ZUMTOBEL GROUP
Proiectant execuție: REFLEX FAȚADE, Tehnorex
Sustainability consultant: BROWN MARINESCU CONSULTING / WSP Sweeden
FINALIZAT: 2017

Articol apărut în igloo #183 apr-mai 2018