fbpx

Noile grădini urbane: pe balcon cu Mihnea Ghilduș

Cred că suntem cu toții de acord: ultimele luni ne-au transformat, pe mulți dintre noi, în îmblânzitori și iubitori de natură. Ghivece cu plante de care nu am auzit, vaze pline cu ramuri verzi și cu tot ce am mai reușit să furăm de pe afară până să ajungem în piețe și florării… casele și mai ales balcoanele noastre au primit o atenție pe care puțini dintre noi aveau răbdare să le-o acorde înainte.

Balcoanele și terasele au devenit noile grădini urbane, spații versatile de unde lucrăm sau luăm mic-dejunuri ori cine, nemaidorind neapărat să fim în altă parte, ci conștientizând, în primul rând, existența unui acasă unde ne simțim mai în largul nostru ca niciodată.

Arhitecții și designerii nu fac excepție de la regulă, prin urmare, inaugurăm o serie de vizite în noile grădini urbane ale orașului cu o oprire în balconul cochet și proaspăt revigorat al designerului Mihnea Ghilduș (Dizainăr).

Mihnea Ghildus

Sunt balcoanele/terasele noile grădini urbane?
Nu așa a fost mereu? Aaa, am uitat, întrebarea ta vine în contextul în care mulți români s-au grăbit acum 20 de ani să-și închidă balcoanele ca să poată pune frigiderul acolo. Cred că în sfârșit a venit momentul în care avem ocazia să apreciem din nou existența unui spațiu deschis anexat spațiului de locuit.

Cum s-a transformat balconul tău în ultimele luni?
Mereu ne-a plăcut să petrecem timp pe balcon, dar în ultimii ani l-am lăsat doar să existe fără prea multă îngrijire, mai ales că la un moment dat fusese înconjurat de o Hedera foarte frumoasă venită de la vecini și ne bucuram de priveliștea ei. Din păcate, vecinii au tăiat-o și anul acesta în primăvară ne-am trezit cu balconul golaș, dar și neîngrijit, așa că, profitând și de timpul oferit de pandemie, Stella și cu mine ne-am apucat de reamenajare. Am pus pe hârtie ce trebuie schimbat, am conceput un plan rapid în Sketchup și am pornit la făcut bugetul și dat comenzi de materiale.

Ne-am dorit o pardoseală nouă și mai multe plante, dar, având în vedere că spațiul este mic, a trebuit să organizăm plantele în așa fel încât jardiniera să nu ocupe prea mult loc. Acum avem un balcon mai bine organizat și cu o pardoseală nouă pe care ne place tuturor să ne plimbăm, chiar și cățelului nostru, Max.

Un sfat practic pentru toți cei care vor să-și amenajeze o mică grădină urbană acasă?
Începeți odată, ce mai așteptați?! Acest îndemn este pentru cei care gândesc deja de prea multă vreme proiectul și s-au blocat la… gândit, precum un bun prieten pe care îl ajut acum să-și aranjeze curtea după 4 ani de când am vorbit despre asta prima oară. Din experiența mea, dacă simți îndemnul de a face ceva și nu acționezi în primele 7 zile, deja proiectul se amână pe termen nedefinit. Proiectarea „pe hârtie” durează doar câteva zile și apoi faci planificarea de timp și resurse. După aceea, odată început procesul, nu mai ai cum să dai înapoi, deci ești nevoit de circumstanțe să și termini. Iar la final, când stai pe terasă să bei cafeaua dimineața, ești înconjurat de cel mai frumos sentiment de împlinire, un sentiment pe care toți creatorii îl au atunci când își văd proiectele transformate în realitate.

Foarte important este să știți și ce faceți și, dacă nu vă pricepeți sau nu găsiți video-urile necesare pe net, cereți sfatul unui specialist. De exemplu, eu o întreb pe Livia de la Atelier Dumitru, peisagista cu care am amenajat acum câțiva ani grădina Dizainăr, ce plante să folosesc și de ce mor cele pe care le-am plantat aiurea. Din păcate, de data aceasta nu am întrebat-o la timp și va trebui să replantez câteva.

Trei plante din „grădina” ta și un drink care se asortează cel mai bine cu ele?
Busuioc, pătrunjel, buxus. Îmi place verdeața, nu mă omor însă după plantele colorate, motiv pentru care un drink potrivit cu această situație ar fi tot unul verde, să zicem un Smoothie Kalelicious (chiar dacă în România Kale se găsește mai greu, se poate face cu alt fel de salată).

Unde călătorești imaginar din balconul tău?
În Grecia, Thailanda, Italia, la țară și poate un pic și în Anglia, mai ales zilele astea, când avem vremea așa mohorâtă. Oriunde aș călători, cel mai mult mă bucur că o pot face de acasă alături de Stella și Max, în timp ce bem un smoothie sau mâncăm pizza ori clătite în weekenduri.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0