fbpx

Noile grădini urbane: pe terasă cu Cristiana Zgripcea

Să bei o cafea privind orașul din propriul balcon rămâne, în continuare, unul dintre obiceiurile de care ne bucurăm în ultima perioadă. Iar arh. Cristiana Zgripcea nu face excepție, mai ales că vorbim despre terasa apartamentului propriu, despre a cărui amenajare recent finalizată veți putea cititi în curând în igloo #196 (iunie-iulie 2020).

Cristiana Zgripcea

Sunt balcoanele/terasele noile grădini urbane?
Dintotdeauna am fost de părere că balcoanele au fix această destinație, a grădinii, a spațiului semiprivat exterior adiacent fiecărei unități de locuire colectivă. Atât pentru locuința proprie, cât și pentru cele ale beneficiarilor mei, prima mea recomandare funcțională pentru balcoanele sau logiile apartamentelor va fi să le păstrăm deschise și să le folosim ca pe „grădinile apartamentelor”.

Cum s-a transformat terasa ta în ultimele luni?
Discutăm despre un apartament nou, care nu a fost amenajat în prealabil. Astfel, am avut șansa să îmi structurez conceptul de amenajare chiar în perioada pandemiei, perioadă care mi-a întărit convingerea că balconul unui apartament trebuie lăsat deschis, transformat în grădina acestuia. În cazul meu, având o locuință micuță, dar cu o terasă generoasă în raport cu acesta, îmi place să-mi denumesc terasa livingul de vară. 🙂

În ultimele luni am reușit să achiziționez vegetația pentru acesta, mobilierul era deja comandat. Am completat compoziția cu un touch de lumină, optând pentru un ghiveci cu led încorporat și am mai câștigat căldură adăugând un covor de iută și alte textile: pernuțe decorative și o pătură.

Un sfat practic pentru toți cei care vor să-și amenajeze o mică grădină urbană acasă?
Să nu uite de vegetație și să opteze pentru plante diferite, astfel încât să aibă plante vii sau plante cu flori în toată perioada sezonului cald. Apoi, aș mai da un sfat bonus: mobilierul să fie realizat din materiale rezistente la influența soarelui asupra acestora, iar nuanțele în care sunt alese să fie unele naturale, ale pământului.

Trei plante din „grădina” ta și un drink care se asortează cel mai bine cu ele?
Pentru că nu am fost niciodată pasionată de botanică, amenajări peisagistice sau alte derivate din acest domeniu, am ales plantele pe criteriul rezistenței lor. Astfel, am optat pentru: un palmier Areca, o Diffenbachia medie și o Calathea. Un cocktail potrivit și pe gustul meu ar fi acela cu Aperol și Schweppes Bitter Lemon.

Unde călătorești imaginar de pe terasa ta?
Locuința mea mă duce cu gândul la Miami, dar asta pentru că acolo eram când mi-am permis să aloc mai mult timp alegerii unor piese de mobilier de linie și decorațiuni aferente acestuia.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0