fbpx

Note de Bienală #3: REPAIR

În această săptămână seria de prezentări ale participărilor naționale în evenimentul arhitectural al anului 2018 – La Biennale di Vienezia, a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură, care se desfășoară până în data de 25 noiembrie, 2018 – continuă în platforma igloo cu pavilionul Australiei unde Royal Australian Institute of Architects (RAIA) prezintă REPAIR.

Clădirile și orașele din Australia au fost, în mare parte, construite pentru a separa oamenii de mediul natural. Consecințele acestei inadecvări sunt resimțite acum poate mai mult decât oricând.
În timp schimbarea de paradigmă a secolului XXI determină o glisare a modului de gândire al disciplinelor mediului construit către un alt tip de grijă față de natură, înțeleasă ca reparare a mediului natural, contenitor și cadru al formei urbane.
REPAIR – expoziția din Pavilionul Australiei la cea de-a 16-a ediție a Bienalei de Arhitectură – pledează pentru rolul arhitecturii în rândul mai multor actori de care aceasta are nevoie pentru a restabili relația construcție – pământ.

Curatorii Mauro Baracco și Louise Wright au afirmat: „Ne-am luptat adesea cu relația arhitect – pământ atunci când luăm în considerare utilizarea terenului ca arhitecți și, vă asigurăm, nu este deloc un act de mică responsabilitate. Credem că arhitectura se implică activ în repararea locurilor din care face parte și ne dorim ca expoziția noastră să comunice acest adevăr. Sperăm că discuția pe care o propunem va implica profesia în acest subiect și va iniția o moștenire a Bienalei di Architettura 2018.”

Directorii creativi Mauro Baracco și Louise Wright de la Baracco + Wright Architects, în colaborare cu artista Linda Tegg au organizat o instalație multi-senzorială vie pentru Pavilionul Australiei, menită să schimbe modul prin care arhitectura este de obicei înțeleasă: spațiul pavilionului e umplut de o pajiște.
Curatorii au instalat zece mii de plante în interiorul și în exteriorul Pavilionului, ce includ 65 de specii de ierburi de pășune din câmpiile din vest. Această componentă a expoziției, intitulată Grasslands Repair (reparația pășunilor), servește ca semnal, sau chiar alertă, a ceea ce este în joc atunci când ocupăm pământul. Doar un procent din aceste specii amenințate sunt lăsate să existe în ecosistemul lor nativ.

Pavilionul Australiei e transformat într-un câmp vegetal, permițând vizitatorilor să intre într-un dialog fizic dintre arhitectură și comunitatea plantelor de pășune pe cale de dispariție a căror frumusețe este uimitoare.

În paralel, Linda Tegg și cei de la Baracco + Wright Architects au realizat o serie video experimentală, intitulată Ground, prezentând cincisprezece proiecte australiene care dezvăluie diverse tipuri de „reparații” ale căror imagini sunt proiectate în interiorul Pavilionului.
O a treia instalație, intitulată Skylight, reprezintă iluminatul interior și exterior al Pavilionului astfel conceput pentru a simula perfect energia soarelui, atât de necesară pentru susținerea vieții plantelor din spațiul expoziției.

Prin fiecare dintre aceste lucrări, curatorii urmăresc să provoace regândirea modului în care prețuim și, prin urmare, creăm mediul construit.
Adresându-se temei Freespace stabilite de curatorii Yvonne Farrell și Shelley McNamara pentru la Biennale Architettura 2018, REPAIR „stimulează discuția asupra valorilor arhitecturale de bază” și validează „relevanța arhitecturii pe această planetă dinamică”.

Expoziția privește arhitectura care integrează sisteme construite și naturale astfel încât să poată repara mediul înconjurător și să îmbunătățească condiții sociale, economice și culturale. Prin această lentilă inedită expoziția REPAIR provoacă noi sensuri și chestionează roluri în arhitectură.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0