fbpx

Note de bienală #9: Architectural Ethnography

Architectural Ethnography (etnografie arhitecturală) este un demers original sintetizat în expoziția care umple dens și semnificativ Pavilionul Japoniei la cea de-a 16-a ediții a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia.

Free Space, îndrăzneața temă a ediției curente La Biennale di Venezia, a primit atât prin participările naționale, cât și prin birourile de arhitectură invitate o sumă de răspunsuri care îmbogățesc fără îndoială întelesul și nuanțarea relației arhitectură-lume, arhitect-societate, proiect-utilizatori-spațiu.

Ne urmăm plimbarea în Giardini și ne oprim cu o vizită digitală în Pavilionul Japoniei.

Organizată de o echipă curatoriată de Momoyo Kaijima alături de Laurent Stalder și Yu Iseki, expoziția ”Architectural Ethnography” prezintă 46 de proiecte din întreaga lume, elaborate în ultimii douăzeci de ani, de la studiouri de cercetare universitară, birouri de proiectare arhitecturală până la practici artistice contemporane.

Momoyo Kaijima Exhibition Design Drawing 2018 © Momoyo Kaijima

Momoyo Kaijima
Exhibition Design Drawing
2018
© Momoyo Kaijima

Această expoziție este o prelungire a proiectului pe care Kaijima îl derulează de la sfârșitul anilor 1990. Prin munca atentă de teren și observații semnificative, Kaijima compilează într-o formă de ghid viața oamenilor cu realitatea orașelor.

Eva le Roi a drawing from: Coupe 2008

Eva le Roi
a drawing from: Coupe
2008

Prin forma inedită de notare – un fel de arhitectură etnografică sau etnografie arhitecturală – curatorul recurge ca referințe la desene arhitecturale. Astfel, realitatea orașelor e surprinsă dintr-un punct de vedere curios și plin de umor. Proiectul și modul de „notare” chestionează natura arhitecturii din perspectiva utilizatorilor săi. Demersul propus a primit un răspuns puternic în și din afara Japoniei.

Yukiko Suto W HouseーEntrance Side 2010 © Yukiko Suto, Courtesy of Take Ninagawa, Tokyo

Yukiko Suto
W HouseーEntrance Side
2010
© Yukiko Suto, Courtesy of Take Ninagawa, Tokyo

În ultimii douăzeci de ani de când societatea a făcut o schimbare remarcabilă, odată cu avansarea informatizării și globalizării, proiecte similare, cu o abordare apropiată, au apărut spontan în întreaga lume.

Prin colectarea, expunerea lucrărilor și desenelor arhitecturale – indiferent dacă au fost influențate de proiectul ei sau că au apărut în mod natural – investigându-le ca ”Architectural Ethnography” expoziția curatoriată de Momoyo Kaijima își propune să dezvolte și să aprofundeze dezbaterea despre viață și arhitectură, rolul arhitecturii în societatea noastră în viitor.

GSA Unit 14 / University of Johannesburg Trojan Bus, from Rogue Economies: Revelations and Revolutions, vol. 1 © GSA Unit 14 / University of Johannesburg

GSA Unit 14 / University of Johannesburg
Trojan Bus, from Rogue Economies:
Revelations and Revolutions, vol. 1
© GSA Unit 14 / University of Johannesburg

Viața depășește în mod evident arhitectura.

Ce înseamnă asta pentru arhitectură?

Cum pot fi mapate efectiv nenumăratele situații care se alimentează și rezultă din proiectarea unei clădiri?

Cum se adresează desenele arhitecturale, nu doar ca simple sisteme notaționale, ci ca instrumente de documentare, discuție și evaluare a arhitecturii?

Cum pot lucra arhitecții pentru a explora obiceiurile, nevoile și aspirațiile reale ale oamenilor și, în plus, pentru a da sens formei de viață individualizate în societatea globalizată de astăzi?

Expoziția din Pavilionul Japoniei prezintă o colecție de 46 de proiecte din întreaga lume, din ultimii douăzeci de ani, care includ o varietate de abordări, de la specificații de proiectare până la hărți ale zonelor urbane, planuri ale hibrizilor urbani și studii de anvergură a satelor pentru agricultură și pescuit rural sau planuri de stopare a dezastrelor naturale, provenind din studiouri de proiectare și cercetare universitară, birouri de arhitectură sau practici artistice. Toate reflectă căutarea unei noi abordări în desenarea și proiectarea pentru, între și în jurul societății, pe care noi o denumim Architectural Ethnography (Etnografie arhitecturală).

Momoyo Kaijima, Laurent Stalder, Yu Iseki

Drawing Architecture Studio a drawing from: A Little Bit of Beijing: 798 2013 © Drawing Architecture Studio

Drawing Architecture Studio
a drawing from: A Little Bit of Beijing: 798
2013
© Drawing Architecture Studio

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0