fbpx

Noul val feminin al ilustrației românești (I): Mădălina Ţânţăreanu

Din ce în ce mai versatilă şi surprinzătoare, ilustraţia românească de gen feminin ni se dezvăluie în compoziţii a căror putere stilistică este nu numai convingătoare, ci şi purtătoare a unei benefice diversităţi.

Mădălina Ţânţăreanu
preferă să se exprime
prin desen mai mult decât prin cuvinte

Ce înseamnă, pentru tine, să fii graphic designer?
Pentru mine, designul grafic este ca un joc – unul în care joci după griduri, formezi layouturi, rezolvi probleme. Partea de typography îmi place cel mai mult, împreună cu cea de design editorial. În rest, consider că sunt ilustrator.

Care a fost creaţia ta de debut?
Prima ilustraţie care mi-a plăcut cu adevărat şi în care am avut încredere a fost Midnight in Barcelona. A fost făcută într-o noapte călduroasă, în Spania, acolo unde am studiat un an.

barcelona-rgb

Mare parte din ilustraţiile tale merg pe desen de linie. Cum ai ajuns aici? Sau de aici ai plecat?
Pur şi simplu, aşa am început să desenez, umpleam pagini întregi de ilustraţii decorative cu tuş negru. Orice era în alb şi negru îmi atrăgea atenţia imediat. Stilul s-a conturat de la sine, în timp. Încerc, pe cât pot, să las mâna liberă, să deseneze ce vrea ea, cu câte detalii vreau eu.

Să vorbim puţin de seria Midnight in… Ce îţi propui tu să transmiţi prin aceste imagini?
Ilustrez oraşe sau zone pe care le-am vizitat şi de care m-am îndrăgostit. Îmi place să surprind specificul căsuţelor din fiecare loc, culorile şi motivele tradiţionale, sau să mă joc cu tramvaie, biciclete, trenuri sau metrouri galbene. Toate exprimă spiritul şi energia oraşului în mişcare continuă.

midnight-in-bucovina-albastru

Ai vreun un mod preferat de a desena?
De cele mai multe ori, desenez de mână, cu tuş negru. Alteori, desenez direct digital, cu tableta gra­fică. Sau le îmbin. Depinde de proiect. Prefer să desenez de mână, aşa mă conectez cel mai bine cu foaia de hartie.

Cum vezi tu mediul de ilustraţie ca mijloc de comunicare? Cât de bine poate ilustraţia să traducă sau chiar să înlocuiască complet cuvintele?
Ilustraţia este modul meu de a mă exprima, de a pune pe hârtie cine sunt şi ce trăiri am. Cred ca ilustraţia poate înlocui cuvintele, le poate îmbogăţi sensul. Ba chiar ascunde mici secrete.

Interviu apărut în igloo #177
apr-mai 2017

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0