O construcție pasivă din lemn

O locuință simplă din lemn, integrată într-o pădure, la periferia orașului Suceava, amplasată pe un teren cu o declivitate naturală accentuată, a devenit tema unei case pasive. Clientul, specialist în fațade și tâmplării, a dorit o locuință prototip, ca un fel de manifest al locuirii sustenabile. Procesul de proiectare a fost amplu și a implicat studii și multiple reveniri asupra soluției determinate de complexitatea sitului și de optimizarea consumului. Costul structurii de lemn a fost un factor important în alegerile proiectului.

Aparentă la interior, structura de lemn a însuflețit spațiul, dar a și permis economii substanțiale prin suplinirea finisajelor interioare. Arhitecții de la TECTO ne-au subliniat implicarea clientului, care a participat efectiv la toate fazele de proiectare și construcție. Clădirea a fost așezată în partea de sus a proprietății, preluând la interior panta dulce a terenului.

Volumetria a privilegiat păstrarea tuturor arborilor impozanți de pe teren și deschiderea unor perspective favorabile către pădure și colinele de la orizont.

Locuința este concepută ca o creștere firească în jurul curții interioare. Amplasată într-un cadru natural fascinant clădirea comunică cu natura prin deschideri largi și diverse spații de tranziție interioare și exterioare. O zonă de recreere – suspendată peste o pajiște umbră-urmă a vechiului este elementul original al casei CHE. Spațiile interioare sunt înlănțuite fluid, iar ușile dintre camere apar doar când condițiile de intimitate a spațiului o solicită.