O librărie neconvenţională, cu aer industrial, în Beijing, China

Proiectul de amenajare a acestei librării situate la subsolul unui mall din Beijing a pornit de la dorinţa proprietarilor de a profita la maxim de suprafaţa disponibilă. Deoarece introducerea unui plafon suspendat, care să acopere instalaţiile, ar fi creat o atmosferă opresivă şi ar fi lăsat mai puţin loc pentru mişcare, arhitecţii au hotărât să pună accent pe autenticitatea spaţiului existent.

Reflexie a unui stil de viaţă urban, activ şi dinamic, noua librărie este un spaţiu flexibil, ce poate integra cu uşurinţă şi alte funcţiuni, precum cea de galerie de artă, apărând, astfel, ca un nou pol cultural în cadrul metropolei.

mumokuteki_7_© Jin Weiqi

Aspectul „crud”, texturat, al pereţilor şi stâlpilor, obţinut în urma înlăturării stratului existent de vopsea albă, subliniază natura acestui tip de spaţiu, ce constituie un rezultat firesc şi inevitabil al dezvoltării urbane rapide. Plafonul şi instalaţiile au fost vopsite într-o nuanţă de gri uşor mai închisă decât cea a pereţilor, unificând, astfel, întreaga amenajare.

mumokuteki_8_© Jin Weiqi

O serie de pereţi rotativi cu profile din oţel au fost inseraţi sub grinzi, ca elemente structurale secundare ce pot schimba total caracterul spaţiului în funcţie de poziţionare. Astfel, când aceştia sunt perpendiculari cu intrarea, întregul interior devine deschis şi transparent. În schimb, poziţionarea lor în paralel cu intrarea împarte spaţiul în mai multe zone independente, fără a compromite continuitatea ansamblului, şi creează senzaţia de profunzime şi stratificare a interiorului, accentuată de alternarea materialeolor translucide cu cele complet transparente.

mumokuteki_9_© Jin Weiqi

Una dintre cele mai mari provocări ale proiectului a fost rezolvarea rafturilor, având în vedere că pereţii de structură au fost realizaţi din cărămizi neportante. Arhitecţii au optat pentru introducerea unor structuri din metal cu bază solidă, podeaua suportând, astfel, cea mai mare parte din greutatea lor, iar pereţii au fost dotaţi cu mai multe puncte de ancorare, pentru sprijin adiţional. Dincolo de rolul principal de expunere a cărţilor, acestea funcţionează şi ca partiţii ce contribuie, la rândul lor, la varietatea şi flexibilitatea spaţiului.

PROIECT:Mumokuteki Concept Bookstore; ADRESA: 104-03, F1, Building 5, No.18 Yongrun Road, Haidian District, Beijing; SUPRAFAŢA: 479.1mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: LUO studio; ECHIPA: Luo Yujie, Wang Beilei, Wang Zhen, Lu Zhuojian, Huang Shangwan; CONSTRUCTOR:  Shinewood Building Technology (Beijing) Co., Ltd.; FINALIZAT: 2021