fbpx

O nouă expoziţie Cristian Răduţă la Galeria 418

Pe data de 25 mai, la Galeria 418 a avut loc vernisajul celei mai noi expoziţii a sculptorului Cristian Răduţă: Terraferma.

Primul lucru care trebuie spus despre Cristian Răduţă este că a indus de la bun început în eroare. Dacă definiţia tradiţională a sculpturii cuprinde necesarmente referirea la spaţiu, materie, formă, volum, lumină sau tehnică, apărând în 2005 cu Rinocerii, Cristian Răduţă şi-a anunţat franc poziţia în cadrul acestui sistem de referinţă, dar nu în interiorul dialogului previzibil pe care lumea credea că l-a intuit între el şi termenii de mai sus, altminteri inevacuabili, ai sculpturii. Iată un nou Sculptor, s-a murmurat între vernisaje. Or, sculptor el este, fără îndoială, însă relevant şi decisiv e ceea ce se întâmplase deja înaintea Rinocerilor, în 2003 (al doilea lui an de studii), când făcuse Insectele, şi ce se va întâmpla după, în timpul studiilor de master şi al bursei la Roma, când apar Cartoon Dogs şi tot ceea ce a dus la expoziţiile lui din ultimii ani.

O nouă expoziţie Cristian Răduţă la Galeria 418

Deşi Rinocerii îl recomandă cel mai mult, Răduţă pare să fie cel mai acasă atunci când rinocerii nu sunt singurii protagonişti ai lucrărilor lui, împărţind scena cu alte personaje, cu mult mai discrete: frunze inserate în compoziţia unor suprafeţe, pene care stau suspendate pe cârlige, bărcuţe strecurate sub paralelipipede, oscioare de insecte şi picioruşe pentru ceea ce par să fie căţei, cu toată mecanica lor delicată. În definitiv, e nelegitim ca un sculptor român să se regăsească mai curând în Bitzan decât în tabăra de la Căsoaia? Pe acest traseu al dezvăluirii de sine – e important: odată cu îndepărtarea firească la urma urmei, cronologică, de ”şcoală” şi de lecţia academică, instituţională a sculpturii – se înscrie expoziţia de faţă a lui Cristian Răduţă, având în distribuţie rinoceri (tot ei!) şi monumente.

O nouă expoziţie Cristian Răduţă la Galeria 418

Text: Adriana Oprea – critic de artă

Curator: Joana Grevers

Expoziţia poate fi vizitată la 418 Contemporary Art Gallery până pe 15 august.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0