Odaia Creativă la cea de-a şasea ediţie a Forumului Urban Mondial
Desfăşurată în perioada 1-7 septembrie, cea de-a şasea ediţie a Formului Urban Mondial, organizată în Italia la Napoli, a avut ca temă centrală Viitorul Urban. Conceput ca un sistem de analiză urbană, evenimentul reuneşte o dată la doi ani, reprezentanţi internaţionali ai mai multor categorii sociale provenind din mediul academic, administraţii publice locale, ONG-uri, organizaţii internaţionale, ministere, cu scopul examinării evoluţiei la nivel global a politicilor de urbanizare durabilă prin intermediul dialogului deschis.
Platforma dezvoltată de UN – Habitat este în prezent unul dintre reperele cele mai importante din domeniu, de-a lungul celor 7 zile având loc numeroase dezbateri, mese rotunde, sesiuni de training, expoziţii, workshp-uri şi evenimente de networking.
Cele patru aspecte majore abordate au fost: forma oraşelor şi cadrul legislativ pentru o mai bună calitate a vieţii, echitate şi prosperitate, oraşe productive şi mobilitate urbană – energie şi mediu, fiind subliniate importanţa flexibilizării pieţei muncii, construirea de noi sisteme educaţionale şi dezvoltarea metodelor de incluziune socială.
În cadrul Forumului, membrii echipei Odaia Creativă, singurii participanţi români la eveniment, au organizat un atelier intitulat ”Implicarea tinerilor în planificarea urbană sustenabilă: Metode şi Perspective” privind necesitatea angajării tuturor actorilor în procesul de planificare, subliniind importanţa negocierii şi dialogului constant. Programul a fost structurat în trei componente: discuţie panel, simulare interactivă a metodologiei ”Habitat” şi sesiune de întrebări şi răspunsuri. Acestei acţiuni s-au alăturat invitaţi din Republica Cehă, cu o intervenţie privind impactul festivalului reSITE asupra strategiei de dezvoltare a oraşului şi Kallipolis, din Italia, cu o prezentare a unui proiect de revitalizare a malului râului Dobrinja din Sarajevo.
Discuţia a fost moderată de Anamaria Vrabie din partea Asociaţiei Odaia Creativă şi i-a avut ca intervenienţi pe Irina Paraschivoiu, preşedinte al organizaţiei, Regina Loukotova, din partea reSITE şi Gabriella Robba, din partea Kallipolis.
Metodologia ”Habitat” a avut rolul de a sintetiza mecanismele legislative ce definesc planificarea urbană a Bucureştiului prin intermediul unui board game.
Folosirea practicilor participative, o metodă esenţială pentru dezvoltarea sustenabilă a oraşelor şi necesitatea deschiderii strategiilor şi politicilor de planificare către actori urbani precum tineri, societate civilă, analişti politici şi grupuri informale au fost două dintre concluziile cele mai importante ale evenimentului.
Fondată în anul 2010, organizaţia Odaia Creativă foloseşte instrumente vizuale şi metodologii de cercetare alternativă cu scopul îmbunătăţirii proceselor de dezvoltare urbană şi regională în Europa Centrală şi de Est.
Mai multe informaţii pe http://www.odaiacreativa.ro