Orașul privit de sus. Imobile semicolective, Cluj-Napoca

Imobilele proiectate de DUAL OFFICE se află într-un cartier rezidențial al Clujului care profită de lipsa unui fond construit dens și de cadrul conturat de vegetația medie și înaltă. Bucurându-se de panorama extinsă asupra centrului orașului, noile clădiri își asumă luxul de a se extinde cu spații interioare generoase și de a se deschide spre exterior cu terase largi.

Arhitecții își propun ca, prin console extinse până la 3m și dubla retragere, frontală și posterioară, a ultimului nivel, să decupeze volumul general și să dea senzația de plutire a clădirilor.

locuinte_colective_dual_office_7

Astfel, fragmentarea ușoară lasă loc de desfășurare spațiului de loisir la parter și teraselor private la etajul al doilea. Locuirea împărțită este marcată la exterior prin despărțirea în două a fațadelor principale de elemente verticale preluate de grinzi la partea superioară, ca o continuare a peretelui interior separator dintre locuințe.

locuinte_colective_dual_office_8

Placajul din piatră naturală, finisajul exterior din rocă vulcanică (andezit) subliniază intenția de diferențiere a nivelurilor și de marcare a golurilor ample pe fundalul tencuielii albe. Funcțiunile sunt decalate pe verticală, de la subsolul cu spații tehnice și garaj, la living-ul și bucătăria deschisă care ocupă parterul, două dormitoare la etajul prim și dormitorul master la ultimul nivel retras. Apogeul parcursului este atins în locul cel mai înalt al casei, de belvedere, când orașul privit de sus devine punctul de interes al proiectului.

PROIECT: DUAL Office: arh. Emilian Gavrilă, arh. Nadejda Gologan; DESIGN INTERIOR: Alexandra Nicula; REZISTENŢĂ: Ideal Concept, ing. Paul Florian, ing. Sebastian Duhanes, ing. Adrian Bucur; INSTALAŢII: Davipa, ing. Nemeti Călin, ing. Liviu Petreuş; FINALIZAT: 2020