fbpx

Orașul verde. Recuperarea acoperișurilor

„Aducem o nouă natură în oraș. Unde? Pe cel mai vast sit urban nefolosit: acoperișurile!”, spune echipa Rooftop Revolution care își propune ca, până în 2020, să acopere 10% din cei aproape 400 de kilometri pătrați de acoperișuri cu potențial verde din Olanda.

Rooftop Revolution este o platformă de crowdfunding și crowdsourcing pentru acoperișurile verzi din Olanda. Echipa oferă project management și suport în realizarea proiectelor, și susține și supervizează agenții imobiliare, developeri, investitori și proprietari interesați în reconversia acoperișurilor în grădini. De asemenea, Rooftop Revolution identifică potențialul verde al siturilor și elaborează proiecte specifice, adaptate fiecărui amplasament.

„Ajutăm guvernele în formularea și atingerea obiectivelor de adaptare și revitalizare a orașelor”, explică ei. „Oferim expertiză în politica rooftop-urilor și suport în comunicare și stimulăm abordarea zonală și multifuncțională în ariile de clădiri de birouri.”

Rooftop Revolution se adresează, de asemenea, și rezidenților și antreprenorilor care doresc să transforme propriul cartier sau municipalităților și companiilor de social housing care doresc să-și mobilizeze rezidenții, prin organizarea de campanii de crowfounding menite să finanțeze acoperișul verde.

Rooftop Revolution a debutat în 2016 și, de atunci, peste 150 de acoperișuri, însumand 40 000 de metri pătrați, au devenit verzi. Printre proiectele lor se numără terase de blocuri de locuințe, precum și un proiect special care va fi finalizat în 2025, an în care orașul Amsterdam aniversează 750 de ani. Acest proiect cuprinde nu mai puțin de 2 500 de case plutitoare, de pe canalelele unuia din cartierele metropolei olandeze. Denumită Grachten van Smaragd, sau Canalul de smarald, inițiativa valorifică la maximum suprafața acoperișului caselor plutitoare, îmbunătățind confortul termic și fonic al interiorului acestora, asigurând biodiversitate în inima orașului, și aducând prospețime și culoare, în special în zilele gri de toamnă și de iarnă.

Articol apărut în igloo 183 / apr-mai 2018

183

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0