fbpx


White November igloo

OSRAM Culture Centre

Text: Catrinel Negru
Foto: VELUX

Centrul Cultural OSRAM se află în cartierul Valhalsgade din Copenhaga, fiind amenajat într-o veche clădire industrială. Construită în 1953, această primă clădire prefabricată din Copenhaga adăpostea iniţial birouri şi spaţiile de depozitare ale companiei Osram, distribuite pe parter şi un etaj acoperit în şarpantă. Forma paralelipipedică simplă şi faţada din elemente prefabricate au permis reconfigurarea spaţiului interior pentru a face loc celor două săli de activităţi şi evenimente (de 80, respectiv 120 de persoane), precum şi spaţiilor adiacente de birouri, săli de conferinţe, ateliere, bucătării şi grupuri sanitare.

Renovarea în spirit ecologic a presupus izolarea termică, mărirea suprafeţei vitrate pentru a reduce nevoia de lumină artificială, ventilarea predominant naturală şi controlul însoririi. Fiecare dintre aspectele de mai sus a fost explicitat prin soluţiile arhitecturale alese, acestea din urmă având în plus şi misiunea de a revela elementele industriale valoroase ale clădirii şi de a aduce imaginea generală la standarde contemporane.

Prima inovaţie constă în soluţia de termoizolare a faţadei principale: pentru a nu adăuga un strat izolant clasic la exteriorul faţadei, lucru care ar fi compromis imaginea tehnologică iniţială, faţada a fost dublată la interior de un perete de sticlă termoizolatoare, pe înălţimea întregului nivel, obţinându-se astfel atât un efect termic semnificativ (stratul de aer dintre cele două faţade, izolarea oferită de vitraj), precum şi unul estetic, peretele vechi fiind pus în valoare asemenea unui exponat de muzeu. În plus, pe toată lungimea faţadei se desfăşoară un coridor care acţionează ca un spaţiu-tampon, fiind încălzit mai puţin decât încăperile de activităţi şi garantându-le acestora o temperatură optimă prin separarea faţă de anvelopanta dublă.

Pentru a minimiza nevoia de lumină artificială şi a crea o ambianţă interioară plăcută, potrivită activităţilor desfăşurate (cursuri de dans, prelegeri, ateliere de creaţie), au fost luate două măsuri radicale, şi anume: realizarea unei deschideri în placa dintre etaje, corespunzătoare holului de acces nou creat, obţinându-se astfel un spaţiu pe două niveluri iluminat zenital cu ferestre de mansardă, respectiv dezafectarea plafonului dintre etaj şi pod, prin decupaje rectangulare situate în centrul încăperilor, deasupra sălilor de mari dimensiuni, iluminate prin intermediul ferestrelor de mansardă. Astfel s-a obţinut nu numai un aport semnificativ de lumină solară, ci şi punerea în evidenţă a sistemului de ferme metalice ale acoperişului, făcându-se legătura cu aspectul tehnologic al faţadei exterioare. Ferestrele de mansardă integrate în învelitoare au fost echipate cu sisteme electrice pentru acţionarea elementelor de protecţie solară (rulouri exterioare şi jaluzele interioare), precum şi cu sisteme de deschidere automată pentru ventilarea naturală a spaţiilor şi închidere automată cu senzor de precipitaţii. Ferestrele de mansardă orientate către nord au fost dotate cu vitraje super-termoizolante, în timp ce ferestrele orientate către sud au beneficiat de vitraje termoizolate normal. Pe partea de sud a învelitorii – corespunzând faţadei secundare a clădirii – au fost amplasate panouri solare pentru încălzirea apei calde menajere din bucătării şi grupurile sanitare.

Combinând în mod discret şi minimalist un proiect de restaurare cu unul de reabilitare energetică, Centrul Cultural OSRAM reuşeşte în primul rând o reabilitare morală a clădirii şi a întregului cartier, acesta servind în 2009 ca obiect de studiu în cadrul Conferinţei COP15 UN privind schimbările climatice, ce a avut loc la Copenhaga. În urma acestui parteneriat public-privat, iniţiat de autorităţile locale şi pus în practică de companiile private specializate în tehnologii ecologice, un număr mare de clădiri din cartierul Valhalsgade au fost aduse la standardele anilor 2010, devenind un model de sustenabilitate, ecologie şi reabilitare socială.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0