Papaya Playa. Mexic
Conceput pentru a fi antidotul vacanţelor mainstream-comercial-turistice de pe plajele Mexicului, Papaya Playa este un proiect cu caracter temporar (6 decembrie 2011 – 5 mai 2012) creat de Design Hotels™ împreună cu Emilio Heredia, proprietarul staţiunii existente din Tulum, şi se doreşte a fi un paradis pop-up creat de artişti şi destinat artiştilor.
Situat la 15 minute de mers cu maşina de aeroportul din Cancun, într-o regiune cu vegetaţie luxuriantă, plaje virgine şi în apropierea singurei ruine mayaşe de pe coastă, proiectul Papaya Playa îşi doreşte să ofere posibilitatea reconectării cu natura, într-un loc în care imaginea spaţiului construit se pierde în peisajul luxuriant. Cele 99 de cabañas au un şarm rustic, celebrând simplitatea şi arhitectura vernaculară, şi sunt structurate pe tipologii accesibile oricărui buget – de la case cu living exterior şi baie privată până la camere cu mai multe paturi şi baie comună. Trei Casitas sunt amplasate la doar câţiva metri de plajă; având o suprafaţă de 60 de metri pătraţi, Casitas-urile de formă dreptunghiulară, cu un acoperiş înalt acoperit cu frunze uscate de palmier, oferă o perspectivă amplă asupra plajei de pe terasa din faţă, despărţită de living prin panouri de uşi pliant-armonice.
Alte 23 de cabane sunt amplasate chiar la limita plajei, fiecare beneficiind de acces direct la mare, prin intermediul câtorva poteci naturale din piatră. Cele 15 construcţii circulare care poartă numele de Garden Cabañas oferă perspectivă asupra bogatei vegetaţii de la limita plajei, fiind situate la aproximativ 20 de metri de ţărm, în apropierea construcţiilor care adăpostesc cafeneaua şi spa-ul. Jungle Cabañas-urile sunt amplasate pe ultimul rând de construcţii faţă de plajă, având o singură încăpere cu paturi suprapuse. Toate construcţiile sunt realizate din lemn nefinisat, stuf şi împletituri; mobilierul cuprinde doar strictul necesar – câte un hamac sau fotolii din lemn pe terasă, patul cu plasă contra insectelor şi câteva scaune care pot servi şi drept noptiere. O mare parte din construcţii au baie proprie; băile comune însă au o poezie aparte, fiind amenajate sub forma unor pavilioane fără acoperiş. Cabinele de duş sunt separate prin pereţi finisaţi cu lut, având uşi din stuf împletit, iar zona lavoarelor beneficiază de o structură de tip pergolă, pentru umbră. Integrarea construcţiilor în peisajul existent este spectaculoasă; toate Cabañas-urile sunt înconjurate de palmieri, iar caracterul rustic al structurilor păstrează ideea de loc virgin, de adăpost temporar, a la Robinson Crusoe.
Facilităţile Papaya Playei îmbină trendurile urbane cu specificul locului; KaterHolzig, cel mai recent concept al legendarului Bar 25 din Berlin, aduce un touch european restaurantului; bucătăria propune pizza şi pâine la cuptor din lut, precum şi specialităţi locale, pregătite la grătar. Raw Food Bar-ul (un concept al 42°RAW, ale cărui baze s-au pus în Copenhaga) este locul în care nimic nu este gătit la o temperatură care să depăşească 42 de grade Celsius, astfel încât alimentele să-şi păstreze toate enzimele şi vitaminele. Pentru a completa cercul holistic al facilităţilor, So Happy Neo Spa foloseşte secrete ale şamanilor mayaşi pentru a destinde atât trupul, cât şi mintea. Spa-ul are spaţii dedicate practicării meditaţiei, tai-chi-ului şi yoga. Şi, nu în ultimul rând, agenţia berlineză mamapapacola se ocupă de imaginea proiectului, de la site până la evenimente – jam sessions sau discuţii libere în amfiteatrul de pe plajă, pe teme muzicale sau artistice.