fbpx

Paris Design Week 2015 / IN Preview

[mp_row]

[mp_span col=”3″]

[mp_text]

Text: Ioana Păunescu
Foto: PDW 2015

[/mp_text]

[/mp_span]

[mp_span col=”9″]

Cea de-a cincea ediţie a Paris Design Week are loc între 5 şi 12 septembrie 2015 şi e realizată în colaborare cu Maison&Objet (4 – 8 septembrie). Astăzi gustăm, în avanpremieră, câte puţin din fiecare surpriză pregătită la Paris de mai bine de 300 de participanţi. Vom avea evenimente, lansări de obiecte noi, fashion, filme şi socializing. Şi, ca temă centrală, tot ce e mai Precious în materie de design, de la culoare şi expresie contemporană la bijuterii în aliaje de aur şi reproduceri de artă.

Tema „Precious” vine ca „o metaforă pentru ceea ce este rar şi original. Evidenţiază reîntoarcerea spre arta decorativă lucrată manual dar, în acelaşi timp, şi moda excesului” spune François Bernard, trend-setter şi membru al Maison&Objet Observatory. Aşadar, tema pune în discuţie posibilele / adevăratele valori după care, în era vitezei, a eficienţei şi a comunicării virtuale instantanee, alergăm de fapt. Mai mult, studioul de grafică Ich&Kar – cel care, pentru al treilea an consecutiv creează tricoul Paris Design Week – deschide noi sugestii pentru o abordare Precious a evenimentului, cu referire la timp. Da, timpul, cel pe care-l pierdem, cu scop sau nu, cel care pare că nu mai trece odată, a devenit, după părerea lor, bunul nostru cel mai de preţ.

Iată, pe scurt, câteva apariţii noi sau inedite la sărbătoarea designului parizian, unele – cu directă legătură cu tema specifică a timpului, altele – cu cea generală a valorilor contemporane aflate acum la mare preţ:

___________________________________________

Să începem cu o cafea

Galeria Joseph de pe rue Turenne 123, spaţiu dedicat în egală măsură artei, coworking-ului şi socializing-ului (terasa a fost una din cele mai apreciate destinaţii pariziene pe tot parcursul verii), găzduieşte cafeneaua pop-up a Paris Design Week, în spaţiul generos al bibliotecii proprii, alături de o selecţie fabuloasă de cărţi şi reviste de design care poate fi consultată în voie. De asemenea, galeria invită designerii să creeze interpertări proprii ale packaging-ului pe care să le expună aici pentru a fi selecţionate pentru imaginea oficială.

___________________________________________

Design la Carrousel du Louvre

Pentru al patrulea an consecutiv partener al Paris Design Week, Carrousel a invitat cinci designeri francezi să expună, de-a lungul galeriilor sale, perspective contemporane şi culoare, la graniţa dintre arhitectură şi graphic design şi între belle arte şi obiect de mobilier. Akay, Benjamin Isidore Juveneton, Clémentine Henrion, Mademoiselle Maurice şi Qui est Paul? dau culoare toamnei pariziene, între 5 septembrie şi 6 octombrie 2015.

___________________________________________

Oraşul durabil

La ville durable made in France (Home et Images Productions, 52 minute) prezintă puncte de vedere asupra arhitecturii ecologice şi oraşului durabil prin exemple franceze diverse. Acestea merg de la experimentare la scară mare la mici idealuri utopice, trecând de la Bordeaux la Grande Motte, de la Paris la Strasbourg sau de la Montpellier la Havre. Ghidul incusriunilor este Christian Devillers, arhitect, urbanist şi membru al echipei editoriale l’Observatoire de la ville.

___________________________________________

Penrose Project

Ich&Kar prezintă un motiv geometric 3d (ideea porneşte de la studiile din anii 70 ale lui Roger Penrose, matematician şi fizician britanic, despre pavaje periodice şi aperiodice) care se răspândeşte în întreg spaţiul galeriei de artă Le Derrière, sub diferite forme. Ocupă blaturi de mese realizate prin intarsie de diferite esenţe de de lemn, suprafeţe de oglinză, tapet alb-negru şi color sau huse de telefon mobil, aceastea din urmă realizate în colaborare cu Kollabs.

___________________________________________

Publicis Drugstore

Designul noilor tehnologii este la mare preţ la Publicis Drugstore care introduc, în parteneriat cu Intramuros, o serie de imprimante 3d şi de accesorii hi-fi, alături de obiecte uzuale mai terre à terre, cum este şi un bloc notes cu aspect inspirat din stilul lui Piet Mondrian.

 

___________________________________________

Boffi & Patricia Urquiola

Magazinul Boffi prezintă în premieră modelul Salinas, o bucătărie modulară, creată de Patricia Urquiola folosind finisaje cu aer industrial: metal, cupru şi aluminiu, ciment, plăci lăcuite sau sticlă.

___________________________________________

Triode

Triode & American Design Friends aduc în discuţie un detaliu: aplica, obiect esenţial în crearea atmosferei din casă dar, în majoritatea cazurilor, eclipsat de grandoarea corprului de iluminat suspendat, fie el candelabru fastuos sau linie minimalistă contemporană. Spaţii-instalaţii şi aplice originale, venite de pe celălalt mal al Atlanticului, sunt expuse sub numele de Brooklyn Rive Gauche, la Bon Marché Rive Gauche, între 29 august şi 17 octombrie 2015.

___________________________________________

Design şi fotografie la Galerie d’En Face

Designerul francez Philippe Nacson, cu un parcurs original (a activat pentru o perioadă lungă în domeniul finanţelor înainte de a abandona această carieră şi a se îndrepta spre mobilier), o abordare autodidactă şi un punct fresh de vedere, are o serie de piese de mobilier şi lămpi prezentate, la Galerie d’En Face, într-un mod original şi alături de fotografii semnate Vincent Fournier.

___________________________________________

Elsa Vanier

Creatoarea inelului Tension® şi a colecţiei Topia, Elsa Vanier, laureată a Red Dot Award, a creat Phoenix, o linie de bijuterii realizate exclusiv prin asamblare mecanică din aliaje de aur, surprinzător nuanţate de la gri profund, gri nisip, roz, galben clasic sau verde.

___________________________________________

asap

As sustainable as possible este un laborator milanez de modă care pune accentul pe durabilitate, inovaţie şi etică, şi prezintă acum bluza reversibilă 1KNIT2WEAR, care poate pierde 50% din volum atunci când stă împăturită. Magazinul parizian asap este pe rud du Bac 99.

___________________________________________

Dolce vita la Orsay

Arta decorativă şi plastică a Italiei începutului se secol XX – perioadă cunoscută sub numele de stil Liberty şi avându-i ca exponeţi pe Carlo Bugatti, Eugenio Quarti sau Federico Tesio – este, până pe 13 septembrie 2015, prezentă la Musée d’Orsay în cadrul Expoziţiei Dolce Vita? Du Liberty au design italien (1900 – 1940).

___________________________________________

Un nou showroom pentru Muzéo

Cu ocazia Paris Design Week, Muzéo, agenţie de design iconografic recunoscută pentru calitatea reproducerilor sale de artă, îşi inaugurează noua locaţie din rue Nicolas Appert 6 cu o serie de workshop-uri şi prezentări ale noii colecţii: tapet, abatjour-uri, storuri şi perne, personalizate cu imagini crop-uite din diferite picturi de diferite stiluri.

___________________________________________

Tema „Precious” setată de Maison&Objet este laitmotiv de descoperit pe parcursul ambelor evenimente de design pariziene.

http://www.maison-objet.com/en/paris-design-week

[/mp_span]

[/mp_row]

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0