fbpx

Participarea României la cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia

România participă la cea de‒a 56‒a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia, cu două proiecte, Adrian Ghenie: Darwin’s Room și Inventing the Truth.On Fiction and Reality organizate în Pavilionul Naţional din Giardini di Castello şi Noua Gelerie a Institutului Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.

Participarea României  la cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia

 Adrian Ghenie: Darwin’s Room

Artist: Adrian Ghenie

Curator: Mihai Pop

Coordonator general al proiectului şi curator evenimente publice: Corina Şuteu

Coordonare: Corina Bucea, Oana Radu, Cristian Neagoe, Mihaela Luțea

Arhitect expoziţie: Attila Kim

Co-editor al catalogului expoziției: Juerg Judin

Parteneri: Proiect inițiat de Fabrica de Pensule, Cluj, în parteneriat cu Asociaţia Film ETC; Pace Gallery (New York); Galerie Thaddaeus Ropac (Paris); Tim Van Laere Gallery (Anvers); Galerie Judin (Berlin); Fundaţia Plan B (Cluj); Nicodim Gallery (Los Angeles/Bucureşti); Universitatea Naţională de Arte Bucureşti; Universitatea de Artă şi Design (Cluj); Universitatea de Arte „George Enescu” (Iaşi); Editura Hatje Cantz (Berlin); Asociaţia Galeriilor de Artă Contemporană din România; Asociația Amicii Muzeului Național de Artă Contemporană.

Spaţiu expoziţional: Pavilionul Naţional din Giardini di Castello

Adrian Ghenie aparţine unei generaţii care a demonstrat capacitatea sa de a reflecta cu luciditate asupra fundamentelor dificile și adesea traumatice ale istoriilor locale. Cercetarea sa se dizolvă în cum contemporaneitatea este modelată de memorie și de dorinţă, de convulsie și de spectacol, găsind un rol fundamental în opera sa. Ghenie este, alături de alţi reprezentanţi ai aceleiaşi comunităţi artistice, unul din fondatorii Fabricii de Pensule din Cluj, un centru cultural care reuneşte câteva din cele mai dinamice iniţiative artistice ale României. În pavilionul României din Giardini va fi prezentată expoziţia Darwin’s Room, îngrijită de Mihai Pop. Expoziţia va prezenta o selecţie de picturi expuse în trei camere ‒ conform arhitecturii interne originare a Pavilionului (din 1938) ‒ şi va include o temă specifică pentru fiecare dintre aceste camere: “furtuna”, “galeria de portrete” (Autoportret ca Charles Darwin) şi “disonanţele istoriei”. Dezvoltând “laboratorul” lui Darwin, Ghenie propune o cale interpretativă a noţiunii de supravieţuire. De aceea cercetează lectura teoriei evoluţionismului biologic și modalităţile în care a fost deformat pentru a transforma societatea. De asemenea, utilizează și alte izvoare istorice în aducerea la zi a imaginii (fundamentală pentru auto‒percepţia noastră), „contaminând‒o” cu o reflexie incisivă asupra competitivităţii neoliberale, care se extinde în toate zonele și meandrele vieţii sociale și afective. Atelierul lui Darwin lărgeşte domeniul de aplicare și devine un incubator, unde ideile viitoare cresc și se dezvoltă. Este vorba de o împletire de istorii trăite și viitoare, care nu deţine probele sau speculaţiile asupra evoluţiei speciei, care nu alterează și nu idealizează, ci deschide o cale spre o reformulare a valorilor sociale care compun existenţa contemporană. În acelaşi mod, revine la un moment esenţial, când tabelele epistemologice au fost transformate, folosind tabula rasa științifică a lui Darwin pentru a proiecta sau a înscrie o nouă imagine a viitorului nostru. Privirea spre viitor devine o acţiune ce se bazează pe revizitarea trecutului cu privire lucidă, examinând traseul și miturile care reprezintă fundamentul pentru scrierea istoriei, povestirile care definesc naţiuni, naraţiunile fabricare ce fragmentează istoria în centre și periferii ocupate de învingători și învinşi. Expoziţia va fi însoţită de un volum editat de Juerg Judin şi Mihai Pop, și publicat de Hatje Cantz Verlag, intitulat Adrian Ghenie – Darwin’s Room. Ediţia în limba română va fi publicată de editura Humanitas.  

Participarea României  la cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia

Inventând adevărul.Despre ficțiune și realitate / Inventing the Truth.On Fiction and Reality

Artişti: Michele Bressan, Carmen Dobre-Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Ştefan Sava şi Larisa Sitar Curator: Diana Marincu

Manager de proiect: Asociaţia Ephemair

Parteneri: Muzeul Naţional de Artă Contemporană; Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii al Universităţii din Bucureşti (CESI); Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti; Ambasada României în Republica Lituania; Corcova Roy &Dâmboviceanu; Galeria Sabot; Galeria Ivan; Fabrik; Flash Lighting services SA; X Design Services.

Spaţiu expoziţional: Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia  

Expoziția Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate se raportează la contextul cultural actual, răspunzând temei enunțate de curatorul bienalei, Okwui Enwezor, prin apelul la ficțiune ca instrument de înțelegere a lumii. Estomparea graniței dintre ficțiune și realitate permite articularea unor ipoteze creative despre trecut și prezent, activând un nou raport între ce există și ce ar putea exista în realitate. Reflecțiile artiștilor, prin obiect, fotografie, video sau performance, aduc în prim plan atât procesul interpretării, cât și pe cel al producerii unor povești. Construcția vizuală a fiecărui proiect își asumă convențiile ficțiunii, chiar și atunci când nucleul este unul documentarist, lăsând la vedere urmele autorului și „cusăturile” subtile între autenticitate și invenție. Imposibilitatea de a identifica unde începe povestea și unde se termină realitatea pune spectatorul în ipostaza de a oscila între cât de convingătoare sau cât de stridentă e înscenarea. Proiectul fotografic Consuming History al artistei Carmen Dobre-Hametner se apropie de experiența extremă de a descoperi istoria „pe viu”, prin reenactement.

Ștefan Sava propune un video-eseu despre potențialul, dar și limitele interpretării unei arhive personale de fotografii, problematizând reprezentarea unui trecut traumatic prin imagine.

Participarea României  la cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia

Larisa Sitar prezintă un proiect despre ideologie și istorie, propunând o nouă viziune asupra „grădinii dezordinii” prin aproprierea unor gravuri din diferite perioade care vorbesc despre violență, ruină și personajele anonime care au influențat parcursul umanității.

Michele Bressan se folosește de eroarea fixării temporale a unui eveniment pentru a abstractiza acel gest, suspendându-l în afara convențiilor cronologice. Lea Rasovszky compune o poveste din fragmente ale unor întâmplări reale, amintiri personale și citate din cărți, ficțiunea devenind o parte integrantă a vieții naratorului.

Alex Mirutziu apelează la conceptele de „obiect birocratic” și „design ontologic” în relația pe care o stabilește între cuvânt și spațiu sau corp și obiect. Activând această graniță „permeabilă” între realitate și imaginație, expoziția Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate reinterpretează fragmente ale istoriei și inventează noi strategii de a depăși dihotomia adevăr – ficțiune.  

Participarea României  la cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia

Conferință de presă: 7 mai, ora 16 Pavilionul României din Giardini di Castello  

Deschiderea expozițiilor:   Adrian Ghenie: Darwin’s Room: 7 mai, ora 17 Inventând adevărul.Despre ficțiune și realitate / Inventing the Truth.On Fiction and Reality: 8 mai, ora 17, urmată de performance The Finnish Metod, realizat de Alex Mirutziu – 17.30  

Pentru mai multe detalii legate de cele două proiecte, vă rugăm să contactaţi: Cristian Neagoe: cristian@filmetc.org, +40-722-229-623 (Darwin’s Room)

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0