Patru la doi
În rubrica Arhitecturi Emergente din versiunea tipărită a revistei igloo, chiar în numărul recent apărut – #191, August-Septembrie 2019 – arhitecții de la Atelier VAST ne vorbesc despre TÂMPLĂRIE.
„Pe firul scurt al vieții atelierului – care a luat ființă acum 2 ani și jumătate – se succed o serie de momente de răscruce care au definit ceea ce suntem astăzi”, afirmă arhitecții Ștefan Nechita și Valentin Ionescu. „Fie că a fost un proiect deosebit, mutarea într-un spațiu nou, cumpărarea unui utilaj nou sau lărgirea echipei cu un coleg nou, fiecare ne-au oferit bucuria și prospețimea pentru a continua și a evolua.
Ne dorim ca în viitorul nu foarte îndepărtat să ajungem să împărtășim din experiența pe care o acumulăm și să predăm și altora această meserie complexă și frumoasă denumită TÂMPLARIE.”
„Patru la doi” este extinderea articolului tipărit și este un eseu fotografic care îmbogățește, credem, cheia de lectură a articolului intitulat „Un spațiu fluid – atelierul”, publicat la pagina 78, în numărul curent igloo – cu imagini exclusive din atelier și imaginea fină a rezultatului executat în atelier.
Adăugăm conținut în citirea atmosferei atelierului printr-un articol exclusiv, publicat numai în platforma igloo.
„Patru la doi” e realizat de doi autori de imagine: arh. Olivian Crăciun – care semnează cele patru imagini surprinse în Atelier VAST și, respectiv, Vlad Albu – autorul fotografiilor din SoupBar-Suptil, proiect de amenajare interioară semnat de arh. Alexandru Oprița.
„Patru la doi” ne invită să vedem lucruri nevăzute: ce anume stă în spatele unui detaliu frumos construit și excelent rezolvat dintr-un proiect de mobilier executat în lemn.
„Patru la doi” înseamnă, probabil pentru fiecare proiect de atelier, cel puțin un dublu de lucru pentru un simplu deziderat.
„Patru la doi” se referă la un timp extins generos în explorare și experiment.
„Patru la doi” implică un mult pe care îl lași deoparte în favoarea lui mai bine.
Muncă, încercări reușite, coodonare și, esențial, comunicare iată câteva argumente prin care înțelegem de ce Atelier VAST ne dezvăluie: „Soluțiile de producție nu ne sunt date, ci izvorăsc dintr-o comunicare intensivă între oameni cu experiențe total diferite. E o familie destul de colorată, dar poate de aceea și funcționează foarte bine. Asta înseamnă și că proiectul, care de obicei ajunge la noi într-o formă flexibilă, se cizelează și se definește pe parcurs.”
Citiți mai mult în numărul curent igloo.