fbpx


White November igloo

Pavilion in Vieux Port

În opera lui Lewis Carroll, „Alice în ţara din oglindă”, publicată în 1871, titularul obiect reprezintă o poartă către o lume paralelă. Proiectul pe care vi-l prezentăm aici nu este, propriu-zis, o oglindă şi nici nu asigură trecerea într-o realitate alternativă – deşi, sinceri să fim, nu am avut ocazia să testăm acest lucru – însă aduce, cu siguranţă, o bine-venită schimbare de perspectivă pentru locuitorii – şi trecătorii – locuitorilor prin Marsilia.

Text: Anca Rotar
Foto: Nigel Young_Foster + Partners

Pavilionul inaugurat în primăvară pe cheiurile din Portul Vechi al Marsiliei reprezintă o intervenţie simplă, dar ingenioasă, care reflectă, la propriu, activitatea desfăşurată în această zonă. Principalul element al structurii este copertina realizată din oţel inoxidabil lustruit, ce măsoară 46 x 22 m şi oferă trecătorilor perspectiva inversată a spaţiului pietonal de pe faleză. Aceasta se sprijină pe o serie de piloni supli, cu o înălţime de 6 m, rămânând deschisă în toate direcţiile.

Impactul pavilionului este minim – de la distanţă pare o linie discretă, „trasată” de-a lungul cheiurilor. Cu toate acestea, reuşeşte să amplifice peisajul urban, transformându-l într-un adevărat spectacol. Dintr-o perspectivă civică, atrage atenţia asupra interacţiunii permanente dintre individ şi oraş şi provoacă la auto-analiză. Pe viitor, pavilionul va găzdui numeroase evenimente publice, de la spectacole la târguri, urmărind să transforme portul în „inima” oraşului, locul de întâlnire preferat al localnicilor. Construcţia se înscrie de altfel într-un proiect mai amplu iniţiat în 2010 de autorităţile locale cu scopul de recuperare a cheiurilor şi de transformare a lor în spaţii publice prietenoase. Într-o primă fază, acesta a presupus relocarea bărcilor de locuit ancorate în Portul Vechi către noi platforme construite cu acest scop. Apoi, faleza a fost amenajată peisagistic după un proiect realizat de Michel Desvigne, fiind acoperită cu dale de granit al căror aspect brut, nefinisat, aminteşte de piatra de calcar ce acoperea portul în trecut şi contrastează în mod plăcut cu suprafaţa atent prelucrată, reflectorizantă, a copertinei pavilionului.

Sustenabilitatea a reprezentat o prioritate în toate fazele proiectului, materialele folosite fiind, aproape în exclusivitate, produse la nivel local.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0