fbpx

Pavilionul României la EXPO 2012 Yeosu, Coreea de Sud

Foto: © Arc Sett

Între 12 mai şi 12 august, oraşul-port Yeosu din Coreea de Sud a găzduit expoziţia internaţională Expo 2012 Yeosu. Tema evenimentului a fost „The Living Ocean and Coast”, iar participanţii din întreaga lume au prezentat propuneri originale şi inovatoare cu privire la protecţia ecosistemelor oceanice şi din zonele de coastă. Pornind de la conceptul de osmoză a trei elemente primordiale – apă, aer şi pământ –, precum şi de la uniunea dintre apă dulce şi apă sărată, pavilionul României s-a axat pe prezentarea Deltei Dunării, zonă pe cât de unică şi reprezentativă pentru ţara noastră, pe atât de ameninţată şi în permanentă nevoie de proiecte care să-i valorizeze adevăratul potenţial.

Pavilionul României la EXPO 2012 Yeosu, Coreea de Sud

Situat la primul nivel al ansamblului de clădiri-gazdă ale Expo 2012, pe o suprafaţă de aproximativ 414 mp, pavilionul a fost structurat pe două nivele: parterul, corespunzător nivelului de acces, şi mezaninul, favorizându-se, astfel, accesul la diferite spaţii şi funcţiuni şi un flux constant de vizitatori.

Pavilionul României la EXPO 2012 Yeosu, Coreea de Sud

Faţada pavilionului exprimă în mod explicit ideea de osmoză, acesta fiind deschis privitorului prin alternarea de zone deschise cu zone pline şi zone „feliate”, invitând la descoperirea poveştii din interiorul structurii. Punctul de start al traseului de vizitare, Farul, este un element specific, dar şi simbolic, o introducere a conţinutului care urmează a fi descoperit de către vizitator.

Mezaninul este realizat dintr-o structură din stâlpi şi grinzi metalice, la rândul său inclusă în interiorul pereţilor decorativi şi tavanelor decorative, elementele structurale neafectând deloc fluiditatea traseelor şi a fluxurilor or coerenţa la nivel formal şi estetic.

Pavilionul României la EXPO 2012 Yeosu, Coreea de Sud

În zona spaţiului expoziţional, pardoseala este finisată cu un covor PVC destinat traficului intens, de culoare albastru-închis, pentru a sugera aspectul unei întinderi de apă. În schimb, în zona restaurantului fast-food destinat vizitatorilor, finisajul pardoselii este din lemn în culoare naturală, în acelaşi limbaj cromatic cu pereţii decorativi.

La rândul lor, pereţii au rolul de a transmite ideea de osmoză şi, în acelaşi timp, de a reprezenta un suport expresiv pentru toate zonele pavilionului, simbolizând graniţele naturale permisive specifice Deltei. Aspectul lor „feliat” este realizat din elemente de lemn şi creează o permanentă stare de comunicare dincolo de şi prin interiorul pereţilor.

Pavilionul României la EXPO 2012 Yeosu, Coreea de Sud

Unul din elementele-cheie ale pavilionului este aşa-numitul “copac al vieţii”, ale cărui rădăcini se regăsesc în pământ, la nivelul parterului. Acestea continuă să comunice şi la nivelul mezaninului, străpungând pardosela acestuia şi înălţându-se spre tavanul decorativ. Din punct de vedere arhitectural, acest element este tratat printr-o asociere de elemente din lemn, care se înscriu în linia generală a parterului, şi printr-o inserţie continuă de material lucios, cu un grad mare de reflexivitate, care se regăseşte şi pe tavan. Astfel, inserţia îmbracă şi pune la adăpost întreaga „poveste” a pavilionului. Totul este finisat printr-o membrană stretch, foarte uşoară, de culoare închisă, cu un grad mare de reflexivitate, creând, cu ajutorul iluminării, o „oglindă” a întregului mezanin şi, astfel, invitând vizitatorii să-l descopere. Mai mult, zona de tavan reflexiv se extinde cu câteva registre de elemente „foliate”, ca o continuare firească a pereţilor decorativi.

Pavilionul României la EXPO 2012 Yeosu, Coreea de Sud

În zona centrală a spaţiului expoziţional de la parter este dispus un grup de comunicare care centrează caracterul simbolic al Deltei Dunării, o transpunere la nivel formal a „triunghiului osmotic” format de cele trei elemente primordiale – apă-pământ-aer –, creând o experienţă unică şi provocatoare.

Pavilionul României la EXPO 2012 Yeosu, Coreea de Sud

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0