fbpx

Pedras Salgadas Park

După ce a cunoscut un moment de glorie la începutul secolului XX, staţiunea Pedras Salgadas – aflată în nordul Portugaliei şi renumită pentru apele sale termale – s-a degradat treptat, pierzându-şi din strălucire şi farmec. De-abia în 2009, după ce Alvaro Siza a restaurat şi modernizat clădirile centrale de tratament, construite în stil Art Nouveau, locul a început să se dezvolte şi să se reinventeze din punct de vedere turistic ca destinaţie sustenabilă, ce promovează relaxarea în ritmul naturii.

Text: Viorica Buică
Foto: Ricardo Oliveira Alves, Design Hotels TM

Noul Pedras Salgadas spa & nature park (deja membru al renumitei reţele Design Hotels TM) le oferă oaspeţilor nu doar bucuria serviciilor de tip spa – piscină, saună, hamam, duşuri Vichy, alături de alte activităţi precum plimbări cu bicicleta prin frumoasele păduri ce se întind pe 20 de hectare, ci şi posibilitatea de a se caza în spaţii cu adevărat speciale, conectate direct la peisajele din jur. Echipa arhitectului Luis Rebelo de Andrade a creat, în mijlocul pădurii, un complex hotelier alcătuit dintr-o casă centrală, de dimensiuni mai mari, două „case în copac” – un fel de pavilioane ce reinterpretează un spaţiu-mit al copilăriei şi 12 case modulare, ecologice. În cazul acestora din urmă, din dorinţa de a avea flexibilitatea amplasării pe orice tip de teren, fără a interveni în cadrul natural, aceleaşi trei module – intrare/băi, living şi dormitoare – sunt aranjate în diverse variante, generând experienţe vizuale diferite nu doar prin orientare, ci şi prin „decuparea” zonelor vitrate (asemănătoare unor tablouri create live). Tot în spiritul locului, volumele acestor structuri sunt îmbrăcate în plăci de ardezie şi lemn – în zonele de terasă. Dincolo de concept şi de dimensiunea vizuală, sustena­bilitatea întregului proiect ţine, bineînţeles, şi de aspectele tehnice, realizate la cele mai noi standarde de performanţă: izolarea termică, încălzirea, refolosirea apei, utilizarea panourilor solare, iluminare, managementul energetic.

Pentru „casele din copac” abordarea a fost una mai experimentală şi în acelaşi timp mai ludică: asemenea unui şarpe care alunecă printre copaci, cele două structuri apar brusc în câmpul vizual al vizitatorilor şi îi surprind cu silueta lor alungită, neregulată, desprinsă parcă din poveşti. Spaţiul destul de restrâns în care se găsesc un pat dublu, o canapea, o baie şi o chichinetă este accesat printr-o rampă lungă, iar cele două deschideri vitrate mari – una către pădure şi una către cer – asigură o bună comunicare cu natura din jur.

Dacă menţionăm şi prezenţa unui restaurant şi a unui spaţiu mare pentru evenimente, amenajat în clădirea fostului Casino (restaurat tot de Luis Rebelo de Andrade), avem imaginea completă a unui proiect ce ne arată noile dimensiuni şi orientări ale turismului contemporan de calitate.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0