Pensiunea 5 Chirpici
Peisajul aparte al Deltei Dunării – atât cel natural, cât şi cel construit – face ca majoritatea noilor programe de arhitectură ale zonei, în speţă pensiunile, să aibă ca punct de plecare imaginea şi tradiţia constructivă a satului dunărean. Bazându-se, poate, şi pe numeroasele exemple negative de construcţii contemporane haotice care agresează diverse alte zone în care turismul s-a dezvoltat preponderent în ultimii ani, Delta se bucură de o atenţie specială, arhitecţii găsind, în imaginea unică a satului tradiţional, sursa principală de inspiraţie.
Pensiunea 5 Chirpici din Murighiol este concepută sub forma unui ansamblu de volume a căror dispunere este inspirată din imaginea uliţei satului, reunind module de spaţii de odihnă plus bucătărie cu anexe, un foişor cu cramă, spaţii dedicate personalului, precum şi un dining cu un living comun – elementul compoziţional central.
Cele 11 unităţi de cazare sunt cuplate, în oglindă, sub forma unei mici construcţii parter, cu suprafeţe destul de reduse, având un vestibul, cameră şi baie, precum şi o mică terasă exterioară, proprie. Materialele folosite – chirpici, piatră naturală de Dobrogea, lemn şi stuf – dar şi tencuiala exterioară din lut cu spoială de var alb sau obloanele din lemn atent sculptate, au fost procurate şi realizate local.
În contrast, atât ca planimetrie, cât şi ca volum, cu modulele repetitive destinate cazării, construcţia care adăposteşte zonele comune de recreere, dispusă ca un capăt de perspectivă al uliţei, se doreşte a fi o reinterpretare a spaţiului din jurul vetrei tradiţionale – de unde şi forma organică a volumului dezvoltat circular în jurul focului. Diningul, dispus la supantă, oferă atât perspectivă asupra livingului, cât şi asupra peisajului exterior, surprins episodic prin golurile lucarnelor, în timp ce livingul – o zonă mai retrasă, amplasată la o cotă inferioară nivelului de acces în interior – este organizat în jurul focului cu lemne, înglobat într-o structură de formă circulară, realizată din chirpici, flancată de trepte şi decorată cu mici obiecte amplasate în alveole special create.
De altfel, la nivel de design, detaliul autohton – de la sculptura în lemn la organicitatea chirpiciului, de la ansamblul de mese joase din living până la noptiera din camere şi de la obiectele de decor până la veselă – primează.
Suprafeţele construite sunt relativ restrânse, mizându-se pe un ansamblu condensat, coerent, care să se integreze în peisajul Murighiolului şi să ofere confort vizitatorilor săi. Arhitectura respectă îndeaproape specificul zonei, de la gabaritul propriu-zis al construcţiilor şi până la detalii – tâmplăria exterioară şi obloanele din lemn vopsit în albastru, acoperişurile din stuf, cu lucarnă, structura aparentă, din lemn. Elementele contemporane se regăsesc la nivel de detaliu, în special în ceea ce priveşte conceptul de iluminat şi corpurile folosite, precum şi la nivel de dotări.