Penthouse Brașov: estetica spațiilor albe, fluide

Poziționarea fericită într-un ansamblu rezidențial din Brașov asigură penthouse-ului amenajat de către echipa Artline o belvedere asupra întregului oraș. O colaborare inspirată cu beneficiarul a avut drept rezultat firesc un spațiu luminos, „curat”, care să devină cadrul propice al însuflețirii date de mobilier, obiecte decorative, high tech și, nu în ultimul rând, artă. Spațiul existent a fost remodelat din dorința de a camufla elemente precum grinzi, stâlpi ieșiți din planurile pereților, uși etc. prin intermediul mobilierului încastrat și al placajelor parietale. A rezultat un spațiu fluid, coerent definit de formele rectangulare ale încăperilor și de alegerea albului ca „protagonist” al amenajării. În acest cadru și-au dat întâlnire două dimensiuni diferite care coexistă armonios: cea contemporană, a tehnologiei, concretizată în obiectele audio-video care, dincolo de calitate, mizează și pe o înaltă ținută estetică, și cea arhetipală, marcată de utilizarea lemnului și a cărămizii.

81a

Acel sentiment al îmblânzirii domestice a casei, adăpost și sanctuar, este accentuată de inserarea inedită și inspirată a lemnului în zona livingului, diningului și a scării de acces. Scânduri din lemn lamelar îmbracă astfel plafonul livingului, urmând linia acoperișului în două ape. În afară de efectul estetic care trimite subtil și la contextul natural (cabană, pădure, munte), scândurile din lemn acoperă și elementele care ar fi putut „întrerupe” vizual fluiditatea: grinzi, instalații, ferestre. Și tot aici s-a făcut și integrarea corpurilor de iluminat care „plutesc”, pe alocuri, în zona mesei lungi de dining sau a fotoliilor, sub forma unor lamele care iau silueta celor de lemn. Structura lemnoasă se continuă și în exterior, în spațiul de dining al terasei, asigurând o dublă coerență – cu livingul și cu muntele care poate fi contemplat de pe aceasta.

Celălalt material privilegiat și pronunțat domestic regăsit în living, în zona scării de acces și pe terasă este cărămida albă care plachează inclusiv ușa liftului, asigurând astfel coerența vizuală a spațiului. Același alb se regăsește și în mobilierul ales pentru living (canapele, fotolii, masa și scaunele de dining, obiectele instalației audio-video). Accente precum covorul persan sau tablourile semnate de Vladimir Șetran ies și mai mult în evidență pe acest fundal. Estetica albului și a unui minimalism vizual se continuă și în celelalte spații, fiind dublată de calitatea finisajelor la nivelul bucătăriei și al băilor. Astfel, corianul se intersectează cu mobilierul din MDF lucios, cu placarea cu gresie de mari dimensiuni (3×1 metri) sau cu ușile cu toc încastrat. Mobilierul ales a fost atent încadrat în rama conturată, astfel că integrarea este cât se poate de coerentă și firească.

101

Un detaliu inedit de mobilier a fost alegerea-cheie în cazul spațiului dormitorului-birou pe care beneficiarul l-a denumit “work and living”. Patul și biroul au devenit astfel un singur obiect cu siluetă organică care nu se îndepărtează de jocul cromatic al albului cu lemnul. Deasupra biroului, un corp suspendat devine o bibliotecă în care au fost integrate și corpurile de iluminat pentru citit. Sticla prezentă la nivelul suprafețelor mari ale ferestrelor, în cazul ușii care asigură accesul în bucătărie sau în băi menține același nivel de transparență și esențializare a întregii amenajări. Sub aceste coordonate prinde viață unul dintre cele mai inspirate și coerente proiecte de amenajare interioară din ultima vreme.

Proiect: Amenajare interioară apartament
Autor: Artline
Arhitecți: Radu Teacă, Andreea Mari­nescu; colaboratori: arh. Pietro Dorissa
Instalații: sonorizare: Bang & Olufsen Romania, ing. Horațiu Ionescu; proiect și execuția curenților slabi pentru casă inteligentă: ing. Adrian Micu, ing. Dan Cionca; instalație de climatizare: ing. Ion Drăghici

Finalizat: 2017

Articol apărut la rubrica Proiecte / igloo #182_fotografia_de_arhitectură
feb-mar 2018