fbpx

Popina, Constanța. Savori dobrogene într-un singur meniu

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Andreea Filip

Există străzi și case care abia așteaptă să fie descoperite. Mai ales într-o Constanță patriarhală prin care au început să se aștearnă frunzele unei surprinzătoare veri indiene. Una dintre aceste străzi, Mihai Eminescu, invită la o molcomă descoperire a orașului vechi, cu răgazurile de rigoare. Așa se ajunge, firesc, la vila de la numărul 29, unde s-a instalat povestea unei bucătării locale denumite Popina. Un loc ca o călătorie prin Dobrogea, Popina este un melting pot al savorilor și influențelor care au venit de departe și au rămas pentru a aminti de toți cei care au scris istoria zonei: lipoveni, turci, tătari, greci, români, ruși, ucraineni, bulgari, machedoni etc.

Am ajuns la vila odinioară sediu al Inspectoratului Silvic Județean Constanța, pentru un prânz, într-o zi călduroasă și am găsit, în curte, umbră bună și liniște. Înăuntru, echipa Form Studio (Roxana Alexandra Gavrilă și Silviu Gavrilă) a înconjurat mesele simple cu scaune din lemn și ștergare contemporane așternute, cu linii care îmbină tradiția (elemente decorative precum farfurii, covoare) cu minimalismul nordic și cu aromele speciale date de plante și flori uscate convertite în suave elemente decorative.

 

POPINA_food (7)

 

În așteptarea aromelor din farfurie, se pot citi, pe pereți, fragmente de înțelepciune antică, grecească, devenite devize ale spiritului locului: eunoia, metanoia, meraki. Fără a mai lungi povestea, să vorbim despre meniul ce umple, la Popina, farfuriile frumos conturate manual de către BrunoArt Atelier Ceramica din Horezu. Șuberec, biban cu paste proaspete și șofran (neapărat de încercat), storceag, creveți saganaki, kofte, orez cu lapte reinterpretat cu tente orientale… – în caz că așteptați pe alocuri traducerea, ar fi mai bine să vă gândiți să ajungeți la Constanța curând.

 

POPINA_food (3)

 

La Popina, filosofia bucătăriei locale se traduce și prin colaborările cu producători autohtoni – vinurile provin de la crame dobrogene, cola se prepară în casă, cătina ajunge de la un producător din județ, iar cafeaua este de la prăjitoria constănțeană Coretto. Un spirit al locului care pare a crește frumos, invitând la descoperire și bucurie a papilelor.

 

POPINA_food (9)

 

Articol publicat în igloo #204 / octombrie-noiembrie 2021 / Post Covid City / rubrica #DeGustBun

igloo_204-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0