Poseidon Blues. Mitologii marine într-un mic duplex din Bucureşti

Deşi imaginile acestui proiect ar putea sugera că ne aflăm undeva la malul mării, scena este un complex de locuinţe nou construit din sectorul 2 al Capitalei. Cadrul dominat de tonuri de albastru aduce laolaltă piese de mobilier şi decoraţiuni variate, creând o atmosferă de un eclectism natural, firesc, iar operele de artă prezente în toate spaţiile de locuit susţin misterul temei mitologice.

Duplexul are trei camere şi o suprafaţă de numai 88 mp, prin urmare una dintre priorităţile principale ale proiectului a fost fluidizarea spaţiului disponibil. Astfel, compartimentarea existentă între living şi bucătărie a fost parţial îndepărtată pentru a atenua senzaţia de tunel, rezultând un spaţiu semi-deschis, iar funcţia de depozitare a fost concentrată la nivelul holului de acces, prin introducerea unor piese de mobilier realizate special pentru această amenajare.

poseidon_blues_vim_studio_7

Într-o inversare a zonelor funcţionale principale, primul nivel găzduieşte zona de noapte, cu două dormitoare, fiecare deservit de o baie, şi un dressing adiacent dormitorului matrimonial, în timp ce zona de zi, cu living, bucătărie şi un mic spaţiu de dining, este amplasată la etajul superior. Duplexul beneficiază şi de două logii vitrate, ce amplifică cantitatea de lumină naturală din interior.

poseidon_blues_vim_studio_9

Din punctul de vedere al finisajelor, peste placarea ceramică existentă a podelelor din hol, scară, loggii şi bucătărie au fost montate plăci LVT ce imită aspectul lemnului natur. Peretele parţial ce separă acum zona de gătit şi cea de living, vopsit în gri antracit, are un aspect texturat ce maximizează rolul său de articulare a spaţiilor şi, în acelaşi timp, îl transformă în element de accent.

poseidon_blues_vim_studio_8

Nuanţa profundă de albastru aleasă pentru pereţi scoate în evidenţă lucrările de artă mixed media realizate de Nicolae Zâmbroianu, ce evocă, la rândul lor, spaţiul din apropierea mării. Aceeaşi culoare a fost folosită pentru mobilierul de bucătărie, marcând continuitatea între aceasta şi living, şi este prezentă şi în băi, care au fost refăcute în totalitate, căpătând un aspect tonic şi revigorant.

poseidon_blues_vim_studio_10

PROIECT: Poseidon Blues; AMPLASAMENT: complex imobiliar Hercesa Vivenda – Strada Fabrica de Gheață 1, Sector 2, București; SUPRAFAŢA: 88 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: VIM Studio, arh. Alexandra Diana Onel; COORDONATOR PROIECT: arh. int. Ștefania Bobaru; FINALIZAT: 2021