povești ale devenirii, proiecte ale clipelor
„Ciò che resta del tempo” (ceea ce rămâne în timp):
povești ale devenirii, proiecte ale clipelor
O expoziție de lucrări efemere explorează valoarea amintirilor, punând în spațiu lucrări din lumină și compoziții din elemente de mobilier și alte obiecte domestice găsite într-o clădire abandonată demult.
13 decembrie 2017 / Etajul 5 – Via Milazzo 10, Milano este o adresă clară, însă lumea din spatele expoziției are limite vagi.
Era în 28 iunie 1973. Ultima zi când spațiul a fost locuit. Apoi, doar timpul a fost cel care a lucrat. „Ciò che resta del tempo” (ceea ce rămâne în timp) este un demers de cercetare în estetica amintirilor: o privire într-un loc plin de absențe.
Curatorii acestei expoziții de o zi sunt Alessandra Dalloli, Nemo Monti, Walter Terruso, iar fotografiile sunt semnate Andrea Martiradonna.
Constând în instalații și compoziții decorative – de fapt în „situații estetice“ – exponatele au fost create folosind doar elemente care erau deja prezente în spațiul abandonat. Fragmentele de memorie se derulează și se influențează reciproc. Pe parcursul trecerii prin cameră, vizitatorii se întâlnesc cu piese de mobilier ca obiecte fără destin. În acest context de pre-existențe variate, autorii creează o poveste a absenței. Ei proiectează cu amintiri și lucrează cu memoria.
Lucrările conceptuale sunt generate folosind tocmai resturile timpului: fragmente de memorie care au supraviețuit transformărilor.
Camerele, mobilierul, structurile existente, fracturile timpului sunt transformate în elemente ale unei povești exprimate prin fotografii, lucrări din lumină naturală și artificială, realizând un proiect subtil al efemerului și al tranzitoriului.
O arheologie domestică: fragmentele de semnificație se înlănțuie și se instrumentează cu sensuri reciproc prin utilizarea unor procedee primare: culoarea, lumina, re-contextualizarea și utilizarea spațiului într-un sens nou dau formă amintirilor.
O suită de lucrări de artă efemeră, inspirată de puterea evocatoare a unui mediu construit abandonat, neinhibat timp de 40 de ani, descoperă privitorilor multe ființări posibile ale unui timp fragmentat.
Instalațiile luminoase sunt alternate cu compoziții de elemente existente insitu; mărturii de memorie create pentru a stabili momentele unei deveniri perpetue.
Andrea Martiradonna a intervenit, oprind într-un fel timpul, iar interpretarea spațiilor devine, în fotografiile sale, înainte de a fi obiect al atenției, lucrare de artă în sine. Reflecția se extinde de la prezențe fizice la concepte abstracte, la relația dintre timp, lumină și spațiu, perturbând expresiv nivelurile de percepție a realității și accentuând relativitatea simțurilor.
Lista lucrărilor expuse în data de 13 decembrie 2017 la Etajul 5 – Via Milazzo 10, Milano este următoarea:
GRID – Mesh din sârmă laminată și lumină LED
TURN de CĂRĂMIDĂ – Cărămizi din argilă și lumină led
NOR – Gaură în tavan, scară și lumină colorată
TIMP LOCUIT – fotografii de Andrea Martiradonna – 20 noiembrie 2017
PANTA RHEI – Scaun, comodă cu sertare, metronom, carte, lampă și oglindă
PUNCT DE VEDERE – Ramă cu sticlă și lumină LED
URME DE MEMORIE – Pată de umiditate și lumină led
Proiect grafic – Anita Gazzoni
Text: traducere și adaptare Ioana Iancu
Mai multe detalii la NEMO MONTI
Gaia Bregni – gaia@nemomonti.com
T 02 89070279 – Via Milazzo 10 – 20121 Milan