Praemium Imperiale pentru Ricardo Legorreta
Începând cu 1989, în memoria prinţului Takamatsu, Asociaţia Artelor din Japonia oferă în fiecare an unor artişti de talie mondială distincţia Praemium Imperiale. Premiile se acordă pentru cinci categorii: Pictură, Sculptură, Arhitectură, Muzică şi Teatru/Film.
Premiul pentru arhitectură i-a revenit anul acesta unuia dintre cei mai importanţi arhitecţi ai Mexicului, Ricardo Legorreta. Opera sa combină tradiţia modernismului occidental cu elementele tradiţionale ale arhitecturii ţării sale de origine. Cromatica vie, formele geometrice, spaţiile luminoase, fântânile şi curţile interioare sunt elemente care îi definesc stilul.
Cu o carieră de aproape 50 de ani şi cu peste 100 de proiecte finalizate, arhitectul a creat o operă extrem de diversă, care cuprinde muzee, hoteluri, clădiri de birouri, uzine, campusuri universitare, spaţii urbane şi reşedinţe private. Legorreta a avut o relaţie strânsă cu Luis Barragán şi a fost marcat de arhitectura monumentală a lui Louis Kahn. Influenţele perioadei coloniale mexicane şi cele ale lumii islamice sunt deasemenea vizibile în creaţia sa.
Printre operele sale se numără Casa Montalban din Los Angeles (1985), Muzeul de Artă Contemporană din Monterrey (1991), Catedrala Metropolitană din Managua (1993), Biblioteca San Antonio, Texas (1995), Muzeul Tehnic din San Jose, California (1998), Centrul pentru Arte Vizuale din Santa Fe, New Mexico (1999), Complexul Juarez din Ciudad de Mexico (2003-2005) şi multe altele, dar una dintre clădirile sale cele mai renumite este Hotel Camino Real din Ciudad de Mexico (1968).
Legorreta este un artist ce caută armonia cu natura şi nu uită niciodată să creeze clădiri pentru oameni. “De cele mai multe ori, noi arhitecţii proiectăm pentru elevaţie. Eu proiectez din interior şi pe urmă rezolv elevaţia. Proiectez interiorul spaţiilor. Arhitectura este interiorul, este acolo unde trăieşti.”
Pentru o carieră care a influenţat puternic istoria şi practica arhitecturală, Legorreta a fost distins în 1999 cu Medalia de Aur a Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor (UIA) iar un an mai târziu cu Medalia de Aur a Institului American de Arhitectură (AIA).
Câştigătorii celorlalte secţiuni ale ediţiei de anul acesta sunt: Pictură – Bill Viola, Sculptură – Anish Kapoor, Muzică – Seiji Ozawa, Teatru/Film – Judi Dench.
Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.praemiumimperiale.org