fbpx

Premiul European pentru Spațiu Public 2016

Între 13 ianuarie și 22 februarie, proiecte valoroase care țin de crearea, recuperarea sau îmbunătățirea spațiilor publice urbane pot fi înscrise în cea de-a noua ediție a competiției Premiul European pentru Spațiu Public, o inițiativă demarată de Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) în anul 2000 pentru a sublinia importanța locurilor comune în funcționarea democratică a Europei de astăzi.

Premiul a pus de la început accent pe dimensiunea politică și socială a arhitecturii, iar în timp organizatorilor inițiali din Barcelona li s-au adăugat instituții de prestigiu din întreaga Europă: Cité de l’architecture et du Patrimoine (Paris), Architecture Foundation (Londra), Architekturzentrum Wien (Viena), Muzeul de Arhitectură al Finlandei (Helsinki), Deutches Architekturmuseum (Frankfurt) și Muzeul de Arhitectură și Design al Sloveniei (Ljublana).

Competiția promovează un model urban în care dimensiunea comunitară, spațiile deschise și participarea cetățenilor primează, în încercarea de a surprinde în egală măsură specificități locale, dar și o anumită identitate europeană. |n acest spirit, premiile acordate nu sunt centrate pe figura arhitecților coordonatori, ci își propun să arate și celelalte entități implicate în buna funcționare a spațiilor publice: administrații locale, constructori, ONG-uri etc.  

La această ediție pot fi înscrise intervenții realizate în orașe europene pe parcursul anilor 2014 și 2015, iar juriul, prezidat de arhitectul Enric Batlle (din partea CCCB), va fi compus din: Matevž Čelik, Director al Muzeului de Arhitectură și Design din Ljubljana, Hans Ibelings, istoric și critic de arhitectură olandez, Juulia Kauste, Director al Muzeului de Arhitectură din Helsinki, Ewa P. Porebska, arhitect și critic de arhitectură din Varșovia, Francis Rambert, Director al Cité de l’architecture et du Patrimoine din Paris, Peter Schmal, Director al Deutsches Architekturmuseum, Dietmar Steiner, Director al Architekturzentrum Wien, și Ellis Woodman, Director al Architecture Foundation din Londra.  

Pe parcursul celor 16 ani de existență, competiția și-a construit o reputație solidă la nivel internațional, consolidată și prin evenimente conexe: expoziții mobile, conferințe, dezbateri. În plus, numărul de proiecte înscrise a crescut de la ediție la ediție astfel încât în prezent Arhiva Europeană a Spațiului Public Urban – www.publicspace.org/en/archive  – numără peste 500 de proiecte, alcătuind o imagine cuprinzătoare a problematicilor și a evoluției spațiului public în Europa.

La ediția din 2014, printre finaliști s-a numărat și un proiect din România – Baia Publică, realizat de studioBASAR în cadrul Street Delivery București, cu sprijinul Ordinului Arhitecților.

Înscrierile sunt gratuite, iar mai multe informații despre competiție și procesul de înscriere pot fi găsite la: www.publicspace.org 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0