fbpx

Premiul European pentru Spațiul Public Urban

ediția de anul acesta, a 10-a, a concursului
este deschisă înscrierilor în perioada
15 Ianuarie – 21 Februarie 2018

DE CE SPATIUL PUBLIC?
Una dintre marile contribuții ale Europei către restul lumii a fost, fără îndoială, un mod particular de înțelegere și experimentare a spațiului public urban.
Timp de milenii, Vechiul Continent a produs orașe la o scară umană, de lungă durată, dar întotdeauna dinamice, care tind se diversifice cultural și să fie mereu prezente în conștiința civică a locuitorilor lor. Spațiul public este o formă fizică încărcată de valori politice imateriale și de semnificații sociale, economice și istorice puternice.
Având în vedere provocările cu care se confruntă în prezent o lume din ce în ce mai urbanizată, apărarea modelului european al orașului, departe de a fi un simplu exercițiu de nostalgie, este acum mai potrivită ca niciodată.
Atunci când extinderea urbană invadează teritorii cu un impuls fără precedent, când schimbările climatice sunt – în bună măsură – un produs și rezultatul mobilității urbane și atunci când fracturile sociale din orașe sunt din ce în ce mai evidente, spațiul public continuă să fie cel mai bun loc în care pot fi trate principalele probleme derivă din fenomenul urban.

PREMIUL EUROPEAN PENTRU SPAȚIUL PUBLIC URBAN
este un concurs bianual și onorific care recunoaște crearea, refacerea și îmbunătățirea spațiilor publice a căror stare este înțeleasă ca un indicator evident pentru sănătatea democratică a orașelor.
Cu această nouă ediție Premiul – acum consolidat ca observator privilegiat de bune practici în proiecte care atestă construcția prolifică a spațiilor publice din Europa – va fi prezentat pentru a zecea oară.
Premiul susține un oraș deschis și compact, cu acces universal, garantând coexistența armonioasă a cetățenilor, utilizări mixte, mobilitate durabilă, păstrarea memoriei istorice a locurilor și favorizarea participării cetățenilor la proiectarea spațiilor comune.

JURIUL
consursului este prezidat de Olga Tarrasó, Centrul de Cultură Contemporană Barcelona (CCCB) și alcătuit din:
Peter Cachola Schmal, director Deutsches Architekturmuseum (DAM)
Matevž Čelik, director Museum of Architecture and Design (MAO)
Angelika Fitz, director Architekturzentrum Wien (Az W)
Hans Ibelings, istoric și critic de arhitectură (Amsterdam/Montreal)
Juulia Kauste, director Museum of Finnish Architecture (MFA)
Ewa P. Porębska, arhitect și critic de arhitectură (Warsaw)
Francis Rambert, director La Cité de l’Architecture et du Patrimoine (Cité)
Ellis Woodman, director Architecture Foundation (AF)
Secretarul concursului este David Bravo, reprezentând Centrul de Cultură Contemporană Barcelona (CCCB)

mai multe detalii la http://publicspace.org/en
și informații la publicspace@cccb.org

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0