fbpx

Lemnul devine spirit. Biserici din Sălaj

Pentru că se apropie Paștele, când bisericile vor aduna cel mai mare număr de oameni, vă prezentăm mai jos o serie de lăcașuri de lemn din județul Sălaj, o categorie de monumente istorice aparte cărora noi le-am dedicat deja un album din seria igloo patrimoniu. Dincolo de intenția de a promova specificul locului, vrem să încurajăm conservarea bogatului patrimoniu al zonei, consistent atât cantitativ, cât și ca valoare istorică, arhitecturală și decorativă.

Biserici din lemn se găsesc, fără excepție, pe tot cuprinsul țării. Dar nicăieri cu o densitate atât de mare ca în județu Sălaj, unde sunt atestate documentar peste 150 de exemplare. În prezent mai subzista aproape o sută, din care 72 sunt clasate ca monumente istorice. Alcătuirea spațială, conformația pieselor componente, îmbinarea lor în structuri rezistente și spectaculoase, simbolistica decorului, naivitatea și exuberanța picturii sunt mărturii ale simplității, tradiției, talentului și cucerniciei. Mărturii ale oamenilor și ale istoriei.

Letca. Biserica Sf. Maria

„Această sf[â]ntă besearecă ou făcut Iacob Ionașc și cu popa Văsiiu în anii Domnului 1665 mț [luna mar[tie] 11 dn[zile]” – pisania incizată deasupra ușii de intrare

1-letca

Măleni. Biserica Sf. Gheorghe

În mod surprinzător, biserica din Măleni nu este clasată ca monument istoric, deși vechimea, precum și o serie de elemente constructive aparte îi conferă din plin această calitate.

2-maleni

Poarta Sălajului. Biserica Sfinții Arhangheli

Una dintre cele mai vechi biserici de lemn sălăjene. A fost construită în secolul  al XVII-lea (în anul 1690, conform tradiției), dar nu aici, ci în satul Rastolțul Mare.

3-poarta-salajului 3-poarta-salajului2

Baica. Biserica Sfinții Arhangheli

Cu o înfățișare la prima vedere modestă, dar cu datare prioritară și cu elemente arhitecturale și decorative cât se poate de semnificative, este un specimen tipic al bisericilor din lemn sălăjene.

4-baica

Bârsău Mare. Biserica Sf. Fecioara Maria

Un meandru al Someșului dă ocol pe trei laturi unui deal ocolit de păduri. Aici a fost construită, în vechea vatră a satului, la anul 1690, biserica din Bârsău Mare.

5-barsau 5-barsau2

Bic. Biserica Adormirea Maicii Domnului

După 1989 viața monahală din România și-a redobândit statutul firesc și s-a putut dezvolta neîngrădită. Vechile mănăstiri și-au reluat existența și au fost ctitorite multe așezăminte noi. Printre acestea din urmă se numără și Mănăstirea Sfânta Treime Bic, întemeiată în 1994.

6-bic 6-bic2img_5155

Borza. Biserica Sfinții Arhangheli

„Iată din mila lui D[umneze]u acea[s]tu sf[ân]tă beserecă au început a o zidi în anul 1758 în biru[i]nța creiasi[i] Mari[i] Teresiia findu meșter Briază Ianoșă de la Cilăi. Pis (a scris) Pop Ion” – textul pisaniei cu care biserica Borza ne întâmpină la intrare.

7-borza 7-borza2

Doba Mică. Biserica Sfinții Arhangheli

Fără rezerve face parte din grupa celor mai vechi biserici din lemn din Sălaj, chiar dacă lipsa inscripțiilor (și aceasta o dovadă de vechime) și a documentelor împiedică o datare precisă. Secolul al XVII-lea este indicat de majoritatea specialiștilor.

8-doba-mica

Domnin. Biserica Sfinții Arhangheli

Închegată cu două rânduri de streșini, dichis neobișnuit în Sălaj – cu pereții înalți și cu turnul ei falnic, arată a fi adusă de pe alte meleaguri. Dar nu, biserica din Domnin nu și-a părăsit niciodată locul de baștină. Au călătorit însă meșterii, care au purtat cu ei, peste munte, izvodul bisericilor maramureșene.

9-domnin

Nadiș. Biserica Sfinții Arhangheli

Fiecare biserică din lemn are harul, farmecul și personalitate ei. De sub voalul difuz al aparenței materiale răsar umbrele celor care i-au dat viață. La Nadiș ne întâmpină, peste veacuri, figura taciturnă și bonomă a meșterului lemnar Teortie, care și-a încrustat numele în lemnul bisericuței din Nadiș. Tot el a înzestrat-o cu ciopliturile prin care ea excelează.

10-nadis

Racâș. Biserica Sfinții Arhangheli

Ceea ce deosebește biserica din Racâș de suratele ei sălăjene este acoperișul cu două poale. Biserica a fost ridicată spre mijlocul secolului al XVII-lea, iar în veacurile următoare a avut parte de multe reparații, aducătoare implicit de schimbări.

11-racas2

11-racas

Sibiu. Biserica Sfinții Arhangheli

În 1754 s-a ridicat la Bezded o minune de biserică. Târnosirea s-a oficiat cinci ani mai târziu, după terminarea picturii.  Prin anii ’70 ai secolului trecut, sătenii au construit o biserică nouă, la numai un metru de cea veche, pe care voiau să o dărâme. Situația a căpătat însă o rezolvare benefică – în 1990 biserica a fost transferată în incinta muzeului etnografic din Dumbrava Sibiului.

13-bezded 13-bezded2

Cluj-Napoca. Biserica Nașterea Fecioarei Maria

Meeting point pentru grupuri de turiști răzlețite, loc de popas pentru familii cu nepoți și bunici, subiect preferat al fotografilor de duminică, agora pentru istorici , vedeta de necontestat, starul și răsfățul Parcului Etnografic ” Romulus Vuia, este Biserica Nașterea Fecioarei Maria, desfăcută în 1968 din satul sălăjan Cizer și remontată în muzeul de pe dealul Hoia.

14-cizer2

14-cizer

Fildu de sus. Biserica Pogorârea Sf. Duh

Cu convingerea că valoarea arhitecturală nu se măsoară în metri, indicăm doar în acest caz dimensiunea de 32.25 metri – înălțimea la care au bătut ultimul cui meșterii de la Fildu de Sus. E înălțimea blocurilor de 10 etaje care domină, încă, orașele din România.

15-fildu

15-fildu2

Cluj-Napoca. Biserica Pogorârea Sf. Duh

Într-un cotlon al Parcului Etnografic din Hoia, înconjurată de arbori și asaltată de ierburi înalte, biserica pare alocată regnului mineral. Prin aerul încremenit din jurul ei, timpul își încetează curgerea și face popas. Biserica a fost ridicată spre sfârșitul decolului XVIII în sălaj, la Petrindu.

16-pretindu

Nicula ( jud. Cluj). Biserica Adormirea Maicii Domnului

Veche de ani, firavă la trup, cu riduri săpate adânc în bârnele tocite de timp, are aerul unei veritabile măicuțe, stingheră și descumpănită în mijlocul unor zidiri mai noi, mai altfel și mai mari, mult mai mari decât ea.

 

SONY DSC

Hida. Biserica Sfinții Arhangheli

Unicitatea bisericii din Hida este dată de cele două mâini amprentate în ancadramentul portalului. Chiar la intrare, în locul cel mai expus vederii. Ar putea fi un gest de bună primire și de binecuvântare a celor care trec pragul lăcașului.

18-hida 18-hida2

Horoatu Cehului. Biserica Sfinții Arhangheli

Biserica datează din 1747, an înscris în pisania scrijelită deasupra brâului, la intrare.

19-horoatu

Păușa. Biserica Sf. Nicolae

Biserica din Păușa are mai multe centre de interes: turnul, decorul sculptat, cele două portaluri, arcul dublou, ușile pictate, profilul din torsadă omniprezent. E greu să decizi asupra căruia să zăbovești mai întâi.

20-pausa

Derșida. Biserica Sfinții Arhangheli

Un conglomerat de volume diverse, de toate mărimile, delimitate de suprafețe întretăiate oblic, cu fermitate, dau viață și personalitate bisericii din Derșida. Pictura se remarcă prin echilibrul cromatic, siguranța trăsăturii de penel, expresivitatea gesturilor și a fizionomiilor.

21-dresida

Porț. Biserica Înălțarea Domnului

Nu se cunoaște autorul, nici data realizării. Se știe doar anul 1792, sgrafitat în naos, când a fost ridicată biserica.

22-port 22-port2

Bulgari. Biserica Sfinții Arhangheli

Pitită în miazănoaptea județului, sub norii vineții care coboară năvalnic dinspre Maramureș, biserica din Bulgări luminează locul cu personalitatea ei ieșită din comun.

23-bulgar 24-chiesd

Chieșd. Biserica Sfinții Arhangheli

Un acoperiș de tablă zincată, semn al mijloacelor modeste de care dispun sătenii din Chieșd, adăpostește unul dintre rarele exemplare de biserici cu altarul rotund.

24-chiesd2

Un ghid pentru toți cei interesați de aceste monumente istorice, albumul igloo patrimoniu Lăcașuri de lemn. Biserici de sat din Sălaj poate fi comandat online de pe igloo.ro la prețul special de 41 lei.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0