fbpx

PRISPA

Text: Alexandra Petraru

Casa solară PRISPA nu s-a adjudecat la licitaţia organizată pe 26 iulie 2012. Oferta de vânzare a prototipului casei PRISPA, evaluat la 125.000 de euro, rămâne deschisă la preţul de 50 000 Euro, incluzând casa în sine, instalaţiile, mobilierul, aparatele electrocasnice şi transportul pânã la terenul viitorului beneficiar.

PRISPA are nevoie de ajutorul Dumneavoastră pentru a reprezenta România! Mai puteţi susţine echipa PRISPA şi donând kilometrii necesari pentru a ajunge la Madrid, prin sistemul de donaţii online – http://prispa.org/donatii/

PRISPA

(…) ceea ce îl intrigă şi îl contrariază cel mai mult pe architect – educat şi format în admiraţia artei populare, atât de organic şi clasic echilibrată (…) – este modul în care se produce racordarea prezentului la tradiţie”. (Caffé, Mihail, 1974, Tendinţe în evoluţia conceptului de locuire în mediul rural, Arhitectura No.1 / 1974, p.64)

De PRISPA s-a tot auzit în ultima vreme, fie sub eticheta de prima casă solară românească, fie ca un proiect realizat integral de studenţi. Cum motivaţia dorinţei de a schimba ceva nu e mereu suficientă, ne raportăm la cadrul oferit de participarea la Solar Decathlon Europe 2012, cea mai importantă competiţie care promovează cercetarea în domeniul arhitecturii sustenabile.

PRISPA

De ce PRISPA?

Privind avangarda ca forţarea limitelor a ceea ce este acceptat de societate, am abordat acest proiect într-o manieră care să răspundă contextului românesc, cu toate implicaţiile sale. Prin urmare, deşi experimental, răspunsul nu este unul formal, ci unul realizabil şi sustenabil, mizând pe reutilizarea elementelor pe care le-am găsit în arhitectura tradiţională. De asemenea, proiectul încearcă să ofere o soluţie la problema degradării zonelor rurale, proces departe de a fi recent, dar care a suferit o accelerare considerabilă în ultimii ani. Credem că regenerarea satului românesc este nu numai o metodă de a readuce atenţia asupra unor surse ale culturii naţionale, dar şi o problemă pentru care este necesar să se găsească rapid răspunsuri sustenabile. Arhitectura vernaculară ne oferă, de secole, răspunsuri la întrebări frecvente în modul contemporan de a construi. Inovaţia stă de cele mai multe ori în noutatea abordării, nu în tipul de resurse folosite. Am apreciat relaţia dintre spaţii, dar şi calitatea elementelor care reuşesc printr-o simplitate ingenuă să facă parte dintr-un mecanism în care esteticul, funcţionalul şi grija pentru mediu se completează reciproc.

PRISPA

Pentru noi prispa tradiţională a reprezentat exemplificarea ideală a acestei „simple complexităţi”, devenind motivul central al proiectului. Prispa este un spaţiu de tranziţie, o limită permeabilă între exterior şi interior, între viaţa de familie şi efervescenţa sau, dimpotrivă, spaţiul ieşit din timp al vieţii sociale rurale. Prispa e o zonă socială în care relaţiile se nasc cu o onestitate generată de confortul de a fi tu însăţi, protejat şi expus în acelaşi timp. Arhitectura nu există fără suflet, locuinţa nici atât.

PRISPA

Pe locuri, fiţi gata, start!

Suntem pe ultima sută de metri, e punctul în care adrenalina devine catalizator pentru sprintul final al maratonului. Ca un ultim exerciţiu înainte de plecarea la Madrid, echipa a construit PRISPA pentru a putea primi vizitatori!

Vă aşteptăm în şoseaua Chitilei nr. 284, în parcarea magazinului Leroy Merlin, până pe 7 august!

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0