fbpx

Pritzker 2014 pentru Shigeru Ban

Laureatul de anul acesta al Premiului Pritzker este Shigeru Ban, arhitectul japonez care a reuşit să se afirme ca o figură solitară pe scena arhitecturii contemporane, fiind implicat în ultimii 20 de ani în activităţi umanitare, ce au avut drept scop crearea de adăposturi pentru victimele dezastrelor, naturale sau provocate de oameni. Colaborând cu localnici, voluntari şi studenţi, Shigeru Ban a construit nenumărate clădiri simple şi demne, cu costuri reduse şi materiale integral reciclabile.

Text : RÉKA ŢUGUI

Opera sa cuprinde o paletă largă de soluţii arhitecturale, obţinute din structuri şi materiale dintre cele mai diverse, care asigură spaţii confortabile pentru utilizatori. De la reşedinţe private şi sedii de birouri la muzee, săli de concerte şi alte clădiri pu­blice, Ban este cunoscut pentru originalitatea, ingeniozitatea şi eficienţa economică a creaţiilor sale, evitând pe cât posibil soluţiile contemporane high-tech.

De exemplu, în 2013, compania elveţiană Tamedia a apelat la Shigeru Ban pentru construirea unei clădiri în care angajaţii să fie cât mai relaxaţi. Răspunsul arhitectului a fost un sediu cu 7 etaje realizat în întregime din lemn, în care grinzile se îmbină perfect, fără să fie nevoie de utilizarea elementelor metalice. Alte exemple similare sunt Centrul Pompidou-Metz (2010), cu al său acoperiş ondulat sau clubul de golf Haesley Nine Bridges (2010), în care structura elegantă aminteşte de catedralele gotice.

În ceea ce priveşte adăposturile create pentru victimele dezastrelor, Shigeru Ban utilizează de cele mai multe ori tuburi de carton reciclabile pentru a construi coloane, pereţi şi grinzi de susţinere. Materialul este perfect pentru a satisfice dorinţa arhitectului de a nu irosi nimic: este disponibil local, ieftin, uşor de transportat, montat şi demontat şi poate fi hidroizolat, ignifugat şi reciclat. Dar printre materialele neconvenţionale utilizate de acesta se numără nu doar tuburile de carton, ci şi containerele, bambusul, textilele, şi cele compozite obţinute în urma reciclării hârtiei şi plasticului.

Activitatea sa umanitară a debutat cu ocazia conflictului din Rwanda (1994), care a provocat condiţii tragice de locuit pentru 3 milioane de oameni. Shigeru Ban a propus atunci Comisarului Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi o serie de adăposturi din tuburi de carton. Mai apoi, în urma cutremurului din Kobe, Japonia (1995), arhitectul a dezvoltat la scară largă conceptul de „Paper Log House”, cu fundaţia construită din lăzi de bere umplute cu saci cu nisip, şi pereţi din tuburi de carton aliniaţi vertical.

În 1995 a fondat organizaţia non-guvernamentală VAN – Voluntary Architects’ Network, prin intermediul căreia a contribuit la refacerea zonelor lovite de cutremure, tsunami, uragane sau războaie, în ţări precum Japonia, Turcia, India, Sri Lanka, China, Haiti, Italia, Noua Zeelandă şi Filipine.

Încă de la începuturi, scopul Premiului Pritzker a fost acela de a răsplăti acei arhitecţi în viaţă care nu doar construiesc clădiri excepţionale din punct de vedere arhitectural, ci reuşesc prin opera lor să aducă o contribuţie semnificativă umanităţii. Laureatul din 2014 reflectă pe deplin acest spirit al Premiului. Shigeru Ban este un arhitect remarcabil, care timp de 20 de ani a răspuns cu seriozitate şi creativitate unor situaţii extreme, cauzate de forţa naturii. Creaţiile sale au oferit de-a lungul anilor adăpost, spaţii comunitare şi spirituale pentru cei care au suferit pierderi şi distrugeri îngrozitoare. Un arhitect neobosit, a cărui operă transmite întotdeauna optimism. Acolo unde alţii ar vedea provocări insurmontabile, Ban vede o chemare la acţiune. Acolo unde alţii ar opta pentru varianta testată, el vede oportunitatea de a inova. Mai mult, este un profesor dedicat, reprezentând nu doar un model de urmat pentru generaţiile tinere, ci şi o sursă de inspiraţie.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0