Promenada suspendată din Jiangyin, China. Un exemplu de regenerare urbană

Locuitorii din Jiangyin, China se pot plimba la înălțime grație unei promenade elevate de 4,7 km lungime. Proiectul semnat de biroul de arhitectură BAU se conturează prin articularea a patru segmente, fiecare dintre acestea transmițând o legătură clară cu mediul înconjurător.

Partea de nord a acestei „panglici” șerpuitoare care îi invită la promenadă pe locuitorii orașului a fost deja construită și trebuie privită în contextul docurilor peste care trece, în contextul istoriei și moștenirii portuare a orașului. Segmentul estic se îndreaptă către râul Yangtze, un element emblematic în existența orașului Jiangyin.

Designul promenadei propune o varietate în ceea ce privește experiența, cu balustrade solide sau transparente, mobilier urban amplasat în zone cheie cu belvedere către lacuri, zone de vegetație și poduri cu siluete sculpturale.

BAU616_Image_003

O permanentă legătură cu țesutul urban, cu memoria locurilor este asigurată prin trepte și elemente adiacente cu funcțiuni diferite care au fost atașate promenadei. Trecătorul poate face astfel o incursiune într-un amfiteatru care servește deopotrivă ca loc de relaxare și prilej de spectacole. Se poate delecta într-o piață elevată cu instrumente muzicale aflate la discreția tuturor sau într-o zonă ludică cu rampe de cățărare sau tobogane pentru toate vârstele.

În caz că sunteți curioși în privința materialelor utilizate, arhitecții au mers pe o structură de oțel cu șapă colorată de ciment bituminos care promite durabilitate și mentenanță scăzută. Apariția promenadei meandrice nu oferă doar prilej de loisir și relaxare în spațiul orașului pentru locuitori și turiști, ci deschide posibilitatea apariției unor programe conexe care pot viza cafenele sau spații comerciale cu profil sportiv, magazine de reparații și vânzare biciclete etc. Promenada șerpuitoare din Jiangyin este dovada unei modelări a țesutului urban de secol 21 care poate deveni emblematică în viața locuitorilor spațiului urban.

Amplasament: Jiangyin, Jiangsu, China;  Arhitectură: BAU; Echipa: Guo Liexia, Gao Weiguo, Wu Xiaojian, Pan Linglu, Li Zheng, Yu Zhirui, Rong Yu, Lei Tao, Pablo Jimenez, Manuel Jose Godoy Alvarez, Fang Qun, Huang Fang, Steve Whitford, Peter Felicetti (inginer concept scenă), James Brearley; Structură: Shanghai Lin Tongyan Li Guohao Civil Engineering Consulting Co., Ltd; Finalizat: 2019

Proiect prezentat în igloo #194_Efemer-Permanent