Rame și încadrări prețioase ale peisajului. Imobil de apartamente în Brașov

Locuinţele colective de un standard înalt ale imobilului de apartamente proiectat de In situ se disting prin orientare. Conceptul arhitectural pleacă tocmai de la peisajul superb spre care se deschide amplasamentul şi propune o serie de cadre. Arhitectura decupează şi încadrează fragmente sau lucrează asumat cu vederi. Elementul natural, reprezentat de valea încântătoare şi pădurile învecinate, este încadrat cu preţiozitate şi nuanţe de terasele ultra-generoase ale clădirii, care corespund serial fiecărui apartament. Compoziţia este carteziană, iar declivitatea accentuată a terenului determină retrageri. Dinamica treptelor volumetrice ale fiecărui nivel e susţinută şi de fine asimetrii faţă de axul ascendent al compoziţiei. Volumul clădirii se descompune pentru a-şi diminua masivitatea printr-o serie de articulaţii orizontale şi verticale. El afirmă o materie construită ce încearcă să invadeze mai puţin locul. Cromatica reţinută se reduce la tentele de verde rece şi ocru cald, menţinând o logică a dispunerii planurilor în ansamblu ce accentuează caracterul unitar al compoziţiei. Baza clădirii – un soclu ce susţine volumele superioare – este deliberat densă şi opacă, ea conţinând spaţiul tehnic şi parcarea. Accesul se face din strada Emil Gârleanu.

În contrast cu această bază sculpturală, ecrane vaste orientate spre oraş se regăsesc la nivelurile 1 şi 2. Fiecare etaj are două apartamente. Nivelurile superioare găzduiesc două apartamente tip duplex, al căror acces separat se face pe latura opusă străzii. Ultimul etaj, decalat cu 10 m faţă de frontul clădirii şi limita de proprietate, oferă o terasă specială. Pe latura de est, primele 3 niveluri şi parţial etajul 1 sunt îngropate complet în panta terenului. Spaţiile interioare sunt fluide, interconectate, inundate de lumină şi deschise complet către priveliştea din vale. Faţada către panorama oraşului este complet vitrată, în timp ce faţadele laterale şi cea din spate au un alt grad de permea­bilitate. Anvelopanta clădirii indică orientarea şi direcţionarea privirilor. Nu întâmplător, finisajele traversează deliberat ecranul de sticlă pentru a accentua unitatea spaţială, diluând limita interior-exterior.

Proiect: Imobil apartamente Braşov
Autor: In situ
Echipă: arh. Ion Popuşoi, arh. Bogdan Preda
Structură: ing. Mihai Stoica
Executant: Tecton Trust
Amplasament: Str. Emil Gârleanu, Braşov
Finalizat: 2017

Articol apărut în igloo 181 [dec 2017 – ian 2018]

_____
Recomandare igloo: Albumul Locuințe colective din România 2.