fbpx

Războiul din Ucraina văzut prin ochii arhitecților

Text de Anda Zota

 

Trăim situații fără precedent. Zilele acestea stau sub semnul reconfigurării unor limite care, până acum, păreau clare. Contextul politic actual dintre Ucraina și Federația Rusă a mobilizat întreaga umanitate. Comunitatea creativă, arhitecții, designeri, artiștii, cu toții oferă sprijin refugiaților. Am discutat cu prietenul nostru, arhitectul ucrainean Alexey Gulesha de la Sivak & Partners despre situația lor actuală. În contextul în care, așa cum speculează analiștii de război, conflictul nu se va încheia curând, ne bazăm pe ajutorul pe care comunitățile globale îl pot oferi atât refugiaților, cât și celor care au rămas încă în Ucraina, în încercarea de a-și apăra propria țară. 

Ilustrație de Doriana Mărășoiu

 

Cu siguranță că orice răspuns sau reacție a comunității de design este, poate, încă prea timpurie. Este de la sine înțeles că necesitățile primare actuale sunt de o cu totul altă natură, mult mai bazică, însă susținerea venită din partea arhitecților de pretutindeni ajută infinit la consolidarea moralului cetățenilor ucraineni. 
Prima reacție din a venit din partea birourilor de arhitectură consacrate, care au oprit proiectele pe care le desfășurau pe teritoriul Rusiei. MVRDV,  birou de arhitectură și urbanism fondat in 1993 de Winy Maas, Jacob van Rijs și Nathalie de Vries, crede în puterea acțiunilor colaborative, bazate pe cercetare în design și pe metode care aduc clientul mai aproape de deciziile de proiectare. Au anunțat cu câteva zile în urmă încetarea proiectelor pe teritoriu rusesc și au blamat, într-o scrisoare publică pe care o puteți citi aici comportamentul inuman al forțelor armate ale Federației. 

 

Până nu demult, ne plimbam pe străzi care acum sunt zone de război. Transmitem toată compasiunea şi gândurile noastre poporului ucrainean. Ne gândim la prietenii, partenerii şi clienţii noştri care sunt în pericol chiar în acest moment. Suntem alături de colegii noştri care sunt îngrijoraţi pentru ţara lor şi pentru familiile lor. Suntem solidari cu toţi cei ce protestează împotriva războiului şi condamnăm actele de violenţă. Ca arhitecţi şi urbanişti, desfăşurăm proiecte în mai multe ţări pentru a face o schimbare în bine şi credem cu tărie în dialogul internaţional şi în pace. Din acest motiv, am sistat proiectele pe care le aveam în desfăşurare în Rusia până la noi dispoziţii. MVRDV

Toate formele pertinente de informare ne conduc către surse cât mai apropiate de război. În ultimele săptămâni, am încercat să adunăm informații și să ne pregătim strategiile de ajutor. Pe lângă donații și suport moral, am discutat cu prietenul nostru, arhitectul  și designerul Alexey Gulesha, care este în Ucraina și care, de la începutul războiului, duce pe umeri sarcini dificile: își susține atât colegii de breaslă, cât și pe oamenii din apropiere. 

 

Mă aflu în Odesa împreună cu jumătate din echipa mea. Ceilalţi s-au refugiat în Moldova. Încercăm să ne spirjinim forţele armate cu toate resursele pe care le avem la dispoziţie. Peste tot în jurul nostru au loc bombardamente. Ieri dimineaţă, când am ajuns în Odessa, am auzit o explozie uriaşă. Nu există aproape niciun loc sigur în Ucraina în momentul de faţă, dar cele mai aprige lupte au loc în apropiere zona Kievului. Am schimbat 4 oraşe, 6 apartamente şi 7 adăposturi antiaeriene numai în ultimele 7 zile. Stresul este enorm… dar ne ţinem tari, avem încredere în soldaţii noştri şi în cei de la conducere şi apreciem enorm spirjinul celorlalte ţări din Europa. Faptul că întreaga lume este de partea noastră ne încurajează să rezistăm. Alexey Gulesha

Alexei este unul dintre arhitecții care au reușit să mobilizeze industria designului spre a menține discursul anti-rus. A obținut astfel ca mai multe companii (precum Bolia) să întrerupă furnizarea de produse către Rusia și să dezvolte o comunicare anti-război a producătorilor consacrați. 

În tabăra cealaltă, am discutat cu două arhitecte născute la Moscova, dar care în prezent locuiesc și lucrează în domeniu în Amsterdam. De zile întregi plâng neîncetat, nu pot înțelege ce se întâmplă cu țara lor mamă. Nu mai vor să meargă la birou, le este rușine. Stigma de a fi rus, în acest moment, e mai puternică decât orice. Plâng și se tem că nu vor mai fi angajate niciodată, că naționalitatea le va împiedica să își practice meseria pentru care sunt atât de pregătite. Între timp, peste 700 de persoane au fost arestate în peste 25 de orașe ale Rusiei în timpul protestelor împotriva războiului din Ucraina, potrivit reportajului pentru drepturi civile OVD-info.  

Mai mult, peste 6500 de arhitecți, designeri și urbaniști ruși au semnat o scrisoare deschisă pentru a condamna invazia Ucrainei și a solicita încetarea imediată a actelor violente. Scrisoarea, publicată de revista de arhitectură Project Russia, aduce în lumină intenția populației de a rezolva acest conflict folosind exclusiv mijloace pacifiste. 

În paralel, în cadrul conferinței de presă, Klaus Iohannnis și Ursula von der Leyer, președintele Comisiei Europene, au declarat că vor face demersuri pentru a crește securitatea energetică în U.E. și au anunțat întregul proces de operaționalizare a hub-ului umanitar pe care România îl găzduiește și care va fi funcțional la capacitate maximă în câteva săptămâni. 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0