Reconstruim teritorii, coagulăm comunități, experimentăm responsabil. Conacul Neamțu din Olari
De mai mulți ani, o rumoare se aude dinspre conacul Neamțu din satul Olari, amintind vag de timpul în care muzica și voia bună făceau locul să vibreze. Și deși clădirea se așază departe de drumurile principale, de trasee interurbane și culturale care să o lege de oraș sau de alte rude – monumente istorice –, rezonanța acțiunilor din jurul său a început să se amplifice, reușind să străbată peisajul local și să ajungă pe teritorii nebănuite.
Retras printre meleaguri sudice aride, lângă lunca Oltețului, conacul Neamțu este una dintre ultimele mărturii păstrate ale arhitecturii istorice civile din zona Olteniei, martor discret încă din secolul al XVIII-lea al vieților familiilor care i-au trăit spațiile interioare și grădinile: Pârșcoveanu, Zissu, Cornetti, Neamțu. Ultimul moștenitor, Șerban Neamțu, reușind să își recupereze proprietatea, a plasat în anul 2016 clădirea sub ocrotirea Pro Patrimonio, cu o condiție: asigurarea de către fundație a lucrărilor de restaurare necesare. Condiție care se împlinește cu pași mici, dar siguri, și care de anul acesta prinde și mai mult avânt.
Sursa foto: Monumentalistul
Avem un conac… Ce facem cu el?
Odată nucleu generator al așezării, monumentul istoric se afla în momentul preluării într-o stare avansată de degradare, cerând intervenții pe mai multe fronturi simultan, de formă și fond. Pro Patrimonio a pornit într-o misiune de reabilitare ce implică nu doar materialul istoric al clădirii, ci și pe cel uman – al comunității.
În plan arhitectural, forma care așteaptă acum să fie primenită a fost configurată între anii 1920-1935, atunci când arhitectul Constantin Iotzu a fost chemat să adapteze la nevoile vremii o clădire veche, de tip culă. Conacul a primit cu acea ocazie corpul scării, un foișor și o serie de detalii neoromânești, specifice arhitecturii vernaculare infuzate de arhitectura tradiţională religioasă. Intervențiile recente și-au propus o restaurare graduală: punerea în siguranță a monumentului, reparația acoperișului și a grinzilor de lemn ale planșeelor, lucrări la învelitoarea de olane ceramice, restaurarea „mozaicului roman” de la etajul I, întreținerea interioarelor. Luna aprilie a anului 2021 surprinde conacul cu schelele montate pe fațade, pentru refacerea tencuielilor, reparația și restaurarea ferestrelor.
Acțiunile dispuse pe straturi străpung materia construită și ajung în adâncime, până în pământul în care se înrădăcinează clădirea, trecând de la arhitectură la un fel de explorări arheologice. Modul în care obișnuia să funcționeze ansamblul și care este astăzi perpetuat sub altă formă este strâns legat de contextul și peisajul în care este ancorat. Specificul agricol pregnant al domeniului de aprox. 1,3 ha este periclitat de procesul acut de deșertificare și schimbările climatice, probleme în întâmpinarea cărora Pro Patrimonio vine alături de Ierburi Uitate. Redescoperirea unui anumit tip de agricultură experimentală, una care să ofere soluții sustenabile pentru viitor, cu specii și soiuri rezistente la secetă, la căldura toropitoare a Olteniei poate înseamna materializarea unui model de bune practici, care se adresează și oamenilor locului.
„O nouă intervenţie se porneşte într-o altă zonă, cu probleme specifice sudului României, cum este cea de la Olari. Pornim de la micro-zona de iradiere geografică și socio-culturală a monumentului și extindem strategia către macro-explorarea și re-descoperirea teritoriului. Încercăm să reconstruim teritorii, să coagulăm comunități, să le cartăm resursele, să experimentăm responsabil.” – Şerban Sturdza, preşedinte al Fundaţiei Pro Patrimonio.
S-ar putea spune că învelișurile tuturor acestor demersuri protejează, de fapt, centrul format de comunitate, poate la fel de fragil ca structura clădirii. Restaurarea conacului Neamțu înseamnă a-l reda oamenilor și a consolida o construcție ca un mare întreg, la care trebuie să participe activ și cei din jur pentru a exista garanția că aceste intervenții vor dăinui și funcționa pe termen lung. Aproprierea locului a început prin copiii din sat, implicați deja de câțiva ani în ateliere educaționale non-formale care au loc cu regularitate la conac. În 2021, colaborarea strânsă cu UiPath Foundation a prilejuit atât intervențiile fizice de reabilitare, cât și sociale prin lansarea proiectului „Centrul experimental de Studii şi Educaţie de la Conacul Neamţu din Olari”, un hub cultural și educațional care încearcă să aducă împreună copiii din sat și vecinătăți.
În acest scenariu, zidurile vechi ale monumentului istoric pot conține în interiorul lor și contura împrejur un cadru stimulator pentru comunitate, activând mecanisme sociale. Conacul, obiect ambivalent, se transformă într-o cutie de rezonanță cu diferite frecvențe pentru discursul despre patrimoniu construit, care aici, în satul Olari, este restaurat, învățat și „predat”, experimentat și dus mai departe. Urmărim cu răbdare toate aceste procese care se țes în jurul Conacului Neamțu și cu speranța că vom putea vedea curând cum vor crește frumos plantele și comunitatea formată din cei mici și cei mari ai satului, cu toții strânși laolaltă în jurul monumentului istoric.