fbpx

Refugiul Goûter

Text: Catrinel Negru
Foto: VELUX

„Le Refuge du Goûter”, cabana situată la cea mai mare altitudine din Europa (3 835 m), este destinaţia spre care se îndreaptă toţi alpiniştii porniţi să escaladeze vârful Mont Blanc, acesta fiind ultimul popas dinaintea marii ascensiuni către creastă. Dacă ne gândim la temperaturile medii sub zero grade şi la cei 300 km/h pe care îi poate atinge vântul în dreptul refugiului, putem înţelege de ce proiectarea a durat cinci ani, iar construcţia trei. Destinat să găzduiască 120 de persoane, refugiul înlocuieşte vechea construcţie din anii ‘60, care nu mai corespundea normelor de confort şi care a fost transformată ulterior construirii noului refugiu în adăpost-bivuac pentru cazurile de urgenţă.

Construcţia amplasată pe marginea platoului, deasupra unei prăpastii de 800 m, este o veritabilă demonstraţie de tehnică în condiţii extreme, iar echipa VELUX a acceptat provocarea de a monta cele 55 de ferestre din lemn pentru sala de mese şi dormitoarele cabanei – cea mai bună soluţie tehnică chiar şi pentru „Acoperişul Europei”, cum este supranumit vârful Mont Blanc. Clădirea de plan oval, gândită pentru a minimiza pierderile de căldura şi a devia vântul incident, are structura din lemn lamelat GL28 obţinut din material local – lemn de conifere – şi este placată cu oţel inoxidabil.

O veritabilă demonstraţie de arhitectură ecologică, refugiul este proiectat ca o clădire activă, care produce majoritatea energiei necesare pentru consum. În afara bucătăriei care funcţionează pe bază de gaze, cei 70 mp de panouri solare de pe faţade şi învelitoare asigură electricitatea şi căldura necesare tuturor spaţiilor interioare. Sunt prevăzute de asemenea turbine de vânt şi un generator de urgenţă cu ulei vegetal. Zăpada topită de panourile solare este colectată şi utilizată pentru a alimenta rezervoarele de 20 000 litri de apă care asigură o autonomie de 16 zile în cazul în care nu ninge. Apa este filtrată înainte de a fi evacuată, iar apa utilizată pentru gătit este recirculată pentru funcţionarea toaletelor, proiectate special pentru a utiliza numai o cincime din cantitatea de apă uzuală.

Ferestrele VELUX au fost special proiectate pentru a rezista temperaturilor extreme, cu vitraje triplu termoizolante şi o foaie de sticlă suplimentară de 8 mm ca ecran climatic. Montajul atipic de la exterior spre interior a pus probleme suplimentare echipei VELUX franco-daneze, care a fost nevoită să lucreze pe schele, utilizând toate formele de protecţie şi asigurare imaginabile. Aerul rarefiat şi temperaturile extreme au determinat adoptarea celor mai avansate tehnologii de montaj, întrucât rezistenţa la efort este mult limitată la această altitudine; toţi membrii echipei au fost supuşi unor investigaţii medicale amănunţite înainte de a primi aprobarea de a participa la acest proiect. Toate transporturile de materiale au fost realizate cu elicopterul, însumând circa 3 000 de zboruri cu o sarcină de 500 kg fiecare. Tocurile fixe ale ferestrelor au fost montate primele, iar vitrajele aduse ulterior au fost lăsate timp de o săptămână să se aclimatizeze înaintea montajului, pentru a evita tensiunile din sticlă care ar fi putut determina spargerea acestora.

Refugiul Gouter – mândria Clubului de Alpinism Francez – este un manifest tehnologic de prima mână, integrând într-o imagine iconică şi unitară toate elementele necesare funcţionării optime a clădirii, şi mai mult decât atât, a funcţionării acesteia în condiţii sustenabile. Ferestrele VELUX susţin economia de energie prin utilizarea luminii naturale şi a ventilaţiei controlate, în vederea obţinerii unui efect estetic unitar şi a unui bilanţ energetic remarcabil. Utilizarea tehnologiei VELUX în mediul alpin extrem este cea mai bună dovadă pentru eficienţa şi sustenabilitatea acesteia şi va constitui un permanent termen de comparaţie pentru viitoarele acţiuni temerare ale companiei daneze.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0