Reinterpretarea trecutului în cheie contemporană. Restaurant Pescăruș

Situat pe malul lacului Herăstrău, restaurantul Pescăruș, emblematic loc de petrecere al elitei comuniste, a fost readus la viață grație amenajării de interior realizate de echipa Twins Studio. Un aer de veselă și colorată familiaritate s-a instalat în imobilul proiectat în 1938 de renumitul arhitect Horia Creangă.

Istoria nu a fost însă tocmai generoasă cu Pescărușul cel atât de popular, clădirea degradându-se treptat, în perioada comunistă, dar și în anii ce au urmat Revoluției din 1989. Calitatea de monument istoric a imobilului a determinat limitarea modificărilor structurii. Din fericire, o mare parte din pardoseala originală, finisaje la nivel parietal sau corpuri de iluminat supraviețuitoare au fost conservate și repuse în valoare.

Aproape poetic, întregul proiect de amenajare interioară a pornit de la „un ciob de sticlă” găsit printre ruine. Este vorba despre un abajur din sticlă, un simplu glob care a generat întreaga poveste. Simbolic, acesta a fost multiplicat în mai mult de 2 000 de exemplare de sticlă lucrată manual, îmbrăcând într-o gamă de culori care merge de la turcoaz-verde la auriu și până la maro plafonul spațiului principal. Aceste abajururi care se unduiesc alunecând parcă din văzduh creează senzația unui val uriaș, legând Pescărușul de lac și umplând, în același timp, funcțional, un gol al spațiului.

3

S-au accentuat elementele definitorii care dau personalitate spațiului. Din această perspectivă, mobilierul este custom-made și s-a realizat cu o intervenție tehnologică minimă și cu ajutorul producătorilor locali. Ies în evidență banchetele cu siluete elegante, lemnoase cu tapiserie textilă turcoaz.

Masa din lemn masiv, cu o lungime de șase metri, devine elementul central al amenajării, o masă în jurul căreia oaspeții pot interacționa la ospăț. Din punct de vedere tehnic, realizarea mesei a fost o provocare, luând în considerare că nu are decât două seturi de picioare. Suprafața ei generoasă pare astfel că plutește, nefiind susținută la mijloc. E o plutire generoasă care nu numai că lansează o invitație la masă într-o atmosferă ce te poate teleporta în perioada interbelică, ci dă și ghes comunicării și unui gen de interacțiune și legătură care depășesc granițe, forme ori culori.

PROIECT: Restaurant Pescăruș; REGIM DE ÎNĂLȚIME: P+1; ADRESĂ: B-dul Aviatorilor nr. 1; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Twins Studio; ECHIPA: Designer Mihai Popescu, designer Ovidiu BĂlan; ARHITECTURĂ PEISAJERĂ: Palmiershop – Alina Zanfir; FINALIZAT: 2018

Proiect prezentat în igloo 187 / dec 2018 – ian 2019

igloo_187-shop